ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

podnebje

Foto Tjaš Jarc Triprsti detel, foto: Aleksander KozinaObmočje občine Ajdovščina je reliefno precej razgibano, ravno le na prvi pogled. Vipavsko dolino s treh strani obdajajo hribovja: Trnovska planota, Nanoška planota, Hrušica in Vipavski griči. Odprta je proti zahodu, od koder vanjo prodirajo močni vplivi sredozemskega podnebja, zaradi tega je vegetacijska doba za dva meseca daljša kot v osrednji Sloveniji. Na visokih planotah pa se mešajo alpsko, celinsko in sredozemsko podnebje, kar se kaže v pestrosti rastlinskih in živalskih vrst, med katerimi najdemo tudi endemite.

Za dolino so torej značilne mile zime in vroča poletja. Povprečna julijska temperatura, izmerjena v Ajdovščini, znaša 24 stopinj Celzija, pozimi pa okoli 4 stopinje. Letno v Vipavski dolini pade povprečno 1500 mm padavin.
Podnebje v Vipavski dolini stalno krojijo vetrovi – topel in vlažen jugozahodnik, imenovan tudi mornik ter burja. Mornik piha iz Afrike v Italijo in na Jadransko obalo. Nastane takrat, ko je nad Afriko visok, nad Evropo pa nizek zračni pritisk. Iz Afrike piha kot topel, suh veter, ki včasih nosi s seboj puščavski prah, pri prehodu morja pa se navlaži. Pri nas razburka morje in poslabša vreme.

Foto Dejan BordjanBurja je posebnost in značilnost Vipavske doline. To je hladen in sunkovit veter, ki se s planot spušča proti dolini. Povprečna hitrost burje je 80 kilometrov na uro, pozimi pa lahko njeni sunki dosežejo tudi do 180 kilometrov na uro. Burja na svojstven način kroji družbene in kulturne razmere v dolini. V eni svojih pesnitev jo omenja celo rimski pesnik Claudianus. Leta 394 je pri Frigidu, pri Mrzli reki, med rimskim cesarjem Teodozijem in zahodnim cesarjem, uzurpatorjem Evgenijem, divjala velika bitka. Od svetovnozgodovinskega dogodka navdahnjeni pesnik je Teodozijevo zmago pripisal siloviti ajdovski burji, ki je preusmerila puščice in zlomila moč nasprotnika.iskalnik