ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

spominki

Atelje STVARI
Gregorčičeva ulica 32a
5270 Ajdovščina

Kontakt
GSM: 030 337 613
www.facebook.com/stvari.ajdovscina

Urnik:
ponedeljek – petek: 16:00 – 19:00
sobota: 9:00 – 13:00

STVARI je skupina lokalnih ustvarjalcev, ki je po letih obiskovanja različnih sejmov ugotovila, da kupci potrebujejo predvsem priročnost in dostopnost. S skupnim sodelovanjem nam je uspelo združiti različne ročne izdelke s področja Vipavske doline, ki so kupcem na voljo 6 dni na teden v ateljeju v zahodnem delu Ajdovščine.
V ateljeju STVARI se predstavlja 8 stalnih ustvarjalcev, ki se jim pridruži najmanj en gost vsak mesec. Izbirate lahko med različnimi vrstami unikatnih izdelkov – od oblačil za otroke in odrasle, nakita in voščilnic, do keramike in ostalih idej za darila že od 3 € dalje.


Nataša Žižmond
Ob Hublju 4
5270 Ajdovščina
GSM: 041 482 107
E-pošta:
Spominke kot so: mali ajdovski grad, relief ajdovskega gradu iz keramike, krožnike iz stekla in magnetke lahko kupite v trgovini z darili Pentlja v Ajdovščini na Tovarniški cesti 4c (031 414 891, Florjana).
Čipke Zdenke Resnik s Ceste.<br />
Zdenka Resnik
Cesta 19a, 5270 Ajdovščina
GSM: 031 389 500

Zdenka izdeluje čudovite izdelke iz čipk, ki jih lahko po predhodnem dogovoru kupite pri njej doma.


Taša Turk
GSM: 040 661 167
E-pošta:


Vila Lavanda
Sebastijan, Urška Šušteršič s.p.
Lokavec 202/d, 5270 Ajdovščina
GSM: 031 843 890 (Urška) 031 526 362 (Sebastijan)
Vila Lavanda izdeluje mila in naravno kozmetiko.

Monografija Vipavska - barve, vonji, okusi

Knjigo je izdala in založila Revija Vino iz Dobravelj (oblikovanje in fotografija Studio Ajd d.o.o.) in se posveča predvsem vinu, z vsem, kar sodi zraven, zato Vipavska piše tudi o kulinariki in še o čem. Uvodoma predstavi Deželo in njeno preteklost, razgovori se o zgodovini vinske trte in o ljudeh, ki so „zakrivili“ to veliko ljubezen med vipavcem in Vipavcem. Nadaljuje s fotografijami, ki Vipavsko predstavljajo skozi vse štiri letne čase in za katere se je avtor Marjan Močivnik „plazil pod trtami, sedel in ležal na sodih, letal nad dolino, jo prekolesaril, prevozil in prehodil in enako počel po svetu nad njo.“ Knjiga vsebuje preko 700 odličnih fotografij, ki znajo občudovalca kaj hitro prepričati, da je na svojevrstni razstavi. Skozi tretji del pa se predstavi ponudba Vipavske: 47 vinarjev, 18 gostincev, 8 prenočišč, 2 sirarja in vinoteka.

Vsa besedila v monografiji so v treh jezikih – poleg slovenskega še angleško in italijansko. Zapisali so jih Stanislav Bačar, Toni Gomišček, Klemen Košak in Jože Rozman, ki je monografijo tudi uredil. Kljub svoji veličastnosti je pregledna, priročna, opremljena z zemljevidom dežele, ki jo predstavlja ter smiselno zastavljenim kazalom za lažje iskanje želenega.

Ob knjigi je nastala tudi spletna stran www.vipavska.si, tu najdete vse podatke o knjigi in prodajnih mestih.


Volkalica je priljubljena stara slovenska družabna igra. Nevenka Kretič je za ta turistični spominek leta 1993 prejela nagrado Turistične zveze Slovenije.Irena Nevenka Mrak
Male Žablje 40, 5263 Dobravlje
GSM: 041 728 468

Ponudba izdelkov slovenske domače in umetnostne obrti, tudi poslovna darila. Irena izdeluje staro igro Volkalica. Igra je po svoji vsebini vzeta iz pastirskega življenja. Pastirji so jo poleti, medtem ko so pasli, tudi pogosto igrali. Ko pa so zunaj zaječali jezni vetrovi, je združevala družine ob svečah in topli krušni peči.
Igro lahko kupite pri Ireni ali na TIC Ajdovščina.

Vili Cigoj, avtor fotomonografij Hubelj, Vipavski Križ in Burja

Gre za odlično oblikovane knjižne izdelke, polne čudovitih fotografij. Besedilo za fotomonografijo Vipavski Križ in Hubelj je prispeval prof. Ivan Mermolja, Burjo pa je skozi besede povzela prof. Ivana Slamič. Oblikovanje je delo Marjana Močivnika.
Knjige je založil avtor in fotograf Vili Cigoj. Kupite jih lahko pri njem:
Vili Cigoj
Šibeniška 29, 5270 Ajdovščina
Tel.: 05 36 63 814

Galerija Lična hiša, Ajdovščina

V Lični hiši so naprodaj umetniški izdelki grafičnih oblikovalcev mag. Polone Kunaver Ličen in Davida Lična: umetniške grafike, miniaturne grafične knjige, slike na platnu, poslovna darila, keramika, ilustracije in oblikovalske storitve. V okviru dejavnosti Lične hiše potekajo likovne delavnice za otroke in odrasle ter umetniško društvo, znotraj katerega prirejajo razstave domačih in tujih umetnikov. Razstave se odvijajo v prostorih Lične hiše. Dobrodošli!

Galerija Lična hiša
Prešernova 7a, 5270 Ajdovščina
Tel.: 05 368 1929, 040 839 745, 040 839 729
E-pošta:
Urnik: od ponedeljka do petka med 10. in 13. uro in med 16. in 19.uro, v soboto med 9. in 12. uro, nedelja in prazniki zaprto.

Mladinski center in hotel Hiša mladih

Mlada oblikovalka nakita Ana Bizjak, je svojo Lintu kolekcijo nakita obogatila s posebno serijo Hiša mladih.

Lintu je čisto posebna kolekcija nakita izpod rok mlade ustvarjalke Ane Bizjak. Zakaj Lintu? Lintu pomeni ptica in prav to je rdeča nit nakita. Med dva stekelca, povezana s tehniko, podobno vitražu, so ujete zgodbice drobcenih ptic, ki sicer vključujejo barvite prizore, ki nas obdajajo vsak dan. Inspiracija prihaja s pogledom skozi okno in tako se na nakitu, ki je pravzaprav malo umetniško delo, znajdejo cvetoče češnje, regratove lučke in mnoge druge vsakdanje, a po svoje romantične stvari, ogledate pa si lahko tudi že prve miniaturne umetniške slike. Kot prvi Lintu izdelki so bili predstavljeni uhani, danes pa si lahko izbirate tudi med verižicami, prstani, zapestnicami in broškami.

Pilonova galerija Ajdovščina

Pilonova galerija, ustanovljena leta 1973, je nastala iz umetniške zapuščine, ki jo je sin slikarja in fotografa Vena Pilona po očetovi smrti (1970) podaril mestu Ajdovščina.

Galerija je izdala komplet osmih razglednic s slikarskimi in fotografskimi motivi Vena Pilona. Cena kompleta je 5 evrov. Razglednice se posamično ne prodajajo.

Stilno steklarstvo Stojko
Anica Stojko
Slejkoti 7, 5270 Ajdovščina
Tel.: 05 366 25 19

Izdelujejo tudi manjše izdelke iz pečenega stekla, ki si jih lahko kupite kot spominek iz Vipavske doline.

Društvo podeželskih žena Predmeja

Kmečke žene iz Predmeje so vešče v klekljanju, izdelujejo idrijske čipke in nakit iz čipk, vse tudi po naročilu. Za izdelovanje čipke so žene pridobile certifikat Gospodarske zbornice Slovenije. Svoja dela imajo razstavljena v prostorih KS Predmeja, v starem hotelu na Predmeji.

veseli anglečki Urške BrežnjakVeseli angelčki Urške Brežnjak
Tel.: 041 671 758
Nad Urškinimi Veselimi angelčki so najbolj navdušeni najmlajši. Okrasite svoje domove s spominkom iz Vipavske doline.
iskalnik