ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

fotogalerija

8. Bobarska noč v Višnjah

Kako hitro čas beži … Že osmič zapovrstjo smo se na prvo avgustovsko nedeljo zbrali na običajnem prizorišču Bobarske noči v Višnjah pri Colu. Niti v sanjah si nisem predstavljal, da bo moja večletna želja obrodila tako ploden sad in dosegla že osmo ponovitev. Želja v meni je dokončno prešla v prakso leta 2009, ko sem našel primeren prostor za izvedbo veselice v naših hribovitih koncih; pa radodarnega lastnika parcele, ki jo vedno z veseljem da v uporabo za namen prireditve, ter – seveda!! – pravo ter odločno jedro ekipe, ki se kljub veliki skeptičnosti ter nejeveri večine ostalih ni dala, ampak je z vero v uspeh pošteno pljunila v roke in iz besed prešla k dejanjem. ŠKD Bob in Bobarska noč sta bila rojena.
Po prvi izvedbi je teža bremena kar sama padla dol iz ramen in potem je šlo laže. Vseskozi sem najbolj hvaležen več posameznikom, ki vsako leto pustijo bogat delovni in osebni pečat pri pripravi celotne organizacije. Prireditev namreč ni le tistih nekaj nedeljskih ur, kjer je dogajanje vsem na očeh in ko je „luštno“ sodelovat, saj vse teče „kar samo“. Vsako prireditev se gradi že mnogo prej, pa tudi kasneje, ko je potrebno kljub osebni izgorelosti vse pospravit, razpeljat lastnikom, se zahvalit vsem tistim, ki so nam pomagali, poravnat račune …

Pa če pomislim na vse tiste posameznike in podjetnike, ki nam vsako leto priskočijo na pomoč in nas podprejo tako in drugače. Denar je sveta vladar in tudi pri nas brez financ ne bi opravili tako velikih podvigov. Tako da na tem mestu še enkrat velika zahvala vsem, ki nam ne obrnete hrbta, ko vas prosimo za pomoč, ampak nas vztrajno podpirate iz leta v leto, da ne omagamo na stroških priprave in izvedbe.
Nedeljski večer seveda ne mine brez glasbe oziroma glasbene skupine, ki poskrbi za primerno vzdušje. Letos nas je obiskal priznan dolenjski narodnozabavni ansambel, ki je prvič gostoval v tem delu Slovenije. Ansambel Pogum ima za seboj že 16 plodnih let delovanja, kar se je cel večer zelo dobro odrazilo ob njihovih glasbenih vložkih na premičnem odru Semeničevega kamiona. Homogena ekipa petih fantov in večglasnega petja je hitro zasvojila staro in mlado. Njihova preprostost, odprtost in veselje so v vseh nas pustili prijetne in nepozabne sledi, ki jih bomo še dolgo podoživljali. Hvaležen sem za idejo bratrancu, ki je z izraženo željo več kot odlično zadel „žebljico na glavico“ in pomagal pri izbiri letošnjih glasbenih gostov. Pa tudi največja udeležba vseh vas, obiskovalcev, doslej je potrditev, da se veselite snidenja pri nas v Višnjah. To je največji balzam za organizatorja.

Letos si še posebno pohvalo zasluži ekipa, ki je res enkratno pripravila največjo reklamno kuliso v naših krajih na škarpi na Plazu. Izvirna ideja, odlična realizacija in urejenost prostora na Plazu je naredila lep vtis vsakomur, ki se je peljal mimo.
Ni tako enostavno krmarit med kupom želja, idej in pričakovanj posameznih egov. Pri nas se jih je kljub temu doslej udejanjilo že mnogo in ponosni smo lahko na to, kar smo v tako majhnem kraju ustvarili doslej. Naj bo to plodna podlaga za mlajši rod v Višnjah tudi v naprej.

Je pa homogenost in trdnost ekipe najbolj pomembna, da se vsako leto „zgodi“ ponovitev. Prej ali slej vsak spozna, da se pač samo nič ne zgodi. In če ima 39 ljudi domnevno enako mnenje, je edino smiselno, da se ga upošteva in udejanji. Hmmm … pa očitno kljub temu, da tudi letošnja praksa kaže drugače. Zato lepo vabljeni naslednje leto prvo avgustovsko nedeljo na znani kraj z znanim imenom.

Robert Kobal

iskalnik