ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

fotogalerija

Bobarska noč 2014

Vsega lepega je enkrat konec. Tako je zmanjkalo tudi lepih sončnih nedelj ob prvem koncu tedna meseca avgusta. Na našo žalost jo je šesto leto zapovrstjo prvič pošteno zagodlo vreme. Sicer vse v stilu letošnjega mokrega poletja. Pa vendar smo upali, da za dežjem vedno posije sonce. No, to se je sicer zgodilo, vendar ne po naših željah in ne po našem urniku.
6. Bobarska noč v Višnjah pri Colu je bila precej drugačna kot preteklih pet. Tudi naš petkov klic na državno meteorološko službo v Ljubljano ni pomagal izboljšati vremena, pa čeprav je dežurni meteorolog dal kar nekaj spodbude. Sobotni dan je ob pripravah minil v lepem vremenu brez dežnih kapelj. Tako da nihče od nas ni pomislil, da bi priprave na nedeljsko veselico na kakršenkoli način prilagajali ali zaustavljali.
Sobotni večer je bil že po tradiciji namenjen druženju Višenjcev ter mini turnirju v pikadu. Glede na to, da je iz marsikatere gostilne avtomat s pikadom v zadnjih letih izginil neznano kam, je imel marsikdo od nas šele po letu dni zopet priložnost metati v tarčo. Temu primerni so bili tudi zadetki. Ampak, saj to ni bilo bistvo naše igre. V slogu že pozabljenega glavnega olimpijskega načela »važno je sodelovati, ne zmagovati« smo brez kakih večjih izgub turnir uspešno spravili pod streho. Naš novopečeni Bobar Simon pa je poskrbel, da smo kljub vsemu dobili tudi zmagovalca. Ker nam je vreme v nedeljo tako nagajalo, mu na žalost nismo mogli izkazati potrebne časti. Upam pa, da v svoji skromnosti ni bil zato prav nič razočaran.
Nedelja je sprva pokazala prijeten obraz, zato smo se zagnano lotili zadnjih priprav. Semeničev kamion je dobil novo preobleko, plesišče zadnje popravke in mize ter klopi svoje mesto. Dekleta, ki so v zadnjih dneh vestno pripravljala dobitke za srečelov, so poskrbele še za zadnje detajle. Kuhal se je golaž, polenta in bobova enolončnica, pekli so se odojki, kruh ter še marsikatera dobrota. Po četrti uri, ko je sonce še prijetno grelo, so predstavniki ansambla začeli postavljati ozvočenje. Prvi obiskovalci so že prihajali. In takrat se je usulo. Na vso moč. Še sreča, da smo lahko kamion zagrnili in pokrili dragoceno opremo. Marsikaj pa je ostalo na dežju. Vsak se je stisnil v svoj kot ali zbežal domov. Muzikantje, ki so se ravno takrat pripeljali iz Gorenjske, so prav žalostno izgledali. Naš neutrudni član Ine jih je velikodušno povabil v svojo garažo, kjer smo vedrili celi dve ure. Ta čas pa je besnela ena hujših neviht v zadnjem obdobju.
Kot smo kasneje spoznali, ta čas ni bil izgubljen. Marsikaj se je dogajalo, kar ni za te vrstice. Pomembno pa je, da smo se imeli lepo. Med nami smo imeli izvrstni in priznani ansambel Svetlin. Ansambel, ki bo marsikomu izmed nas zavedno ostal v prijetnem spominu. Njihovi člani sploh niso silili domov, ampak so se prepustili stanju in potrpežljivo čakali na spremembo vremena. Prav nič se niso vedli zvezdniško. Njihov pozitivni duh nas je vse prevzel in že med čakanjem so nam pripravili prekrasno vzdušje. Po osmi uri, ko je dež odšel nazaj tja, od koder je prišel, se je začelo tehtanje raznih zamisli, dokler ni naša Andreja odločno udarila po mizi in nas spodbudila k izvedbi veselice. In potem se je začelo. Čiščenje, pripravljanje, pečenje, pospravljanje… Slaba volja je stalno udarjala bitko z dobro voljo. Ne dolgo zatem je prevladovala le slednja. In kmalu so naši glasbeni gostje na polno urezali. Ni jih bilo za ustavit. Krepko čez uro so potegnili in njihove pavze so bile komaj opazne. Čeprav nas je bilo precej manj kot pretekla leta, saj je vreme marsikateremu obiskovalcu prekrižalo prihod k nam, smo se pa ostali toliko bolj zabavali. Na pol prazne mize je zamenjalo nabito plesišče. In prepričani smo, da nismo mogli bolje izbrati ansambla za to priložnost, kot smo ga letos. Svetlini so se vsestransko izkazali. Aja, pa nepričakovano nas je razveselil tudi pravi ognjemet.
Marsikaj od načrtovanega zaradi okoliščin nismo mogli udejanjiti. Čakala je pršuta ter veliko drugih dobrot, ki jih nismo utegnili prinesti na pripravljene mize. Čakal je Gregor Kobal s svojimi muzikanti. In čakal je marsikdo od obiskovalcev. Ampak tako je na svetu. Enkrat gor, drugič dol. In odločeni smo, da bo drugo leto drugače. Seveda ni vse v naši moči, a potrudili se bomo. Glede na to, da letos marsikaj ni šlo po načrtih in nismo uspeli izpeljati Bobarske noči v vsej njeni veličini, bomo drugo leto ponovili naše letošnje načrte. Odličen narodnozabavni ansambel Svetlin bo zopet med nami, saj smo mu glede na njihov letošnji trud in potrpežljivost skoraj dolžni ponuditi priložnost, da našo veselico spelje v vsej njeni dolžini. Prepričani smo, da nas tudi drugo leto ne bodo pustili ravnodušnih in bodo zopet med nami z vso svojo srčnostjo. Zato prvo avgustovsko nedeljo v letu 2015 zopet lepo vabljeni v Višnje.
Tudi letos pa se v imenu društva ŠKD Bob iz Višenj zahvaljujemo vsem donatorjem in sponzorjem, ki ste nam pomagali, da bomo splavali tudi skozi letošnje mokro, za nas organizatorje bi lahko rekli bolj suho leto. Veliko vas je, ki držite z nami in za nas. In hvala vsem tistim obiskovalcem, ki se niste ustrašili dežja in ste kljub temu prišli med nas. Lepo je bilo z vami deliti nedeljski večer.

Robert Kobal

iskalnik