ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

fotogalerija

Rony iz Kanade na 5. Bobarski noči v Višnjah

Na 5. Bobarski noči v Višnjah smo imeli prav posebnega gosta, ki smo ga – če sem prav pošten – najprej nejeverno pogledovali. Izdajal se je namreč za Kanadskega Slovenca. Res ga je njegova govorica dala vedet, da očitno ne živi v deželici pod Triglavom. Vendar človek najprej pomisli, da takrat, ko sta že dva ali celo še kakšen kozarček več prazna, marsikdo ne ve prav natanko, kaj in o čem govori. V takem stanju je tudi prava priložnost, da se taka oseba malo poheca na račun drugih…
No, kakorkoli že, pri nas se je izkazalo, da so bili naši sumi napačni. Rony si je namreč za spomin na te lepe kraje zaželel majico z našim letošnjim bobarskim logotipom. Kljub mojemu nezaupanju smo mu v spomin podarili kratko majico in ga prosili, naj se v svojem kraju fotografira v tej majici in nam fotografijo kot v dokaz in tudi nam v spomin pošlje.

In na naše veliko presenečenje so pred nekaj dnevi fotografije po mailu res prišle.

Sedaj vemo malce več o našem obiskovalcu. Rony je namreč sin slovenskih izseljencev. Živi v mestu Churchill na severu Kanade, ki je gotovo v svetu najbolj poznano po rednih obiskih polarnih medvedov. Pa ne na kakšni veselici. V jesenskih mesecih se menda v iskanju za hrano skozi mesto sprehodi okoli tisoč severnih medvedov.
Ronyjeva mama je doma s sosednjega Cola in v času naše veselice je bil ravno na obisku pri sorodnikih. V rojstni hiši njegove mame je za »ta mladega« naš bobarski rojak Jože Peljhan, ki ga je gotovo z največjim veseljem zapeljal v svoj rodni kraj Višnje. Jože je tudi poskrbel, da so fotografije našle pot do bobarskega nabiralnika.
Upam, da mu je naša veselica ostala v dobrem in lepem spominu ter je vsaj košček veselja in dobre volje odnesel s seboj med naše izseljence v oddaljeno Kanado.
Računam tudi, da sta oba oprostila moji in naši nejeveri. V Kanado pa še enkrat pošiljamo zahvalo za obisk ter povabilo na naslednjo Bobarsko noč. Nikoli se ne ve …

Robert Kobaliskalnik