ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki




utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

fotogalerija

Bobarska noč, Višnje 2013

Prva avgustovska nedelja, poletje v polnem zamahu, vročina v rekordnih znamkah, dobra volja med obiskovalci, prijetni in glasni zvoki glasbe, razposajeni plesalci, vonj po najboljših čevapčičih in slastni bobovi enolončnici, hladnem ter mamljivem vrčku piva... Le kaj se dogaja v Višnjah?

Gotovo je to osrednji družabni dogodek v majhni vasici na obrobju gorske planote. Seveda, to je peta, že peta Bobarska noč, ki jo je kot prejšnja leta pripravilo domače Športno kulturno društvo Bob iz Višenj. Prva prava obletnica. Pet let pa je že nekaj, kar nakazuje na resnost in odmevnost dogodka. Ni kaj, ponosni smo lahko, da v tako majhni vasi organiziramo veselico.

Dogodek, ki poveže vas, privabi naše sosede in prijatelje ter pusti svoj pečat v vseh nas, ki smo kakorkoli povezani z njim. Največje poplačilo za vloženi trud so pohvale in veseli obrazi, ki jih videvaš še tedne po veselici.

Kot ste že ugotovili, letos ni bilo nič drugače kot prejšnja leta. Še več. Iz marsikaterih ust je bilo slišati, da je bila letos najboljša Bobarska noč v vsej svoji kratki zgodovini. Ampak to še ne pomeni, da je zadnja. To je le dodatna spodbuda za naprej.

Tudi letos je sobota zahtevala, da smo krepko zavihali rokave. No, malo lažem – rokavi so bili zaradi hude vročine že kratki, tako da je bila prva faza dela že opravljena. Nato pa čiščenje in urejanje Joškotovega parkinga z obilno pomočjo gospodarjevih in domačih rok, Inetovih oziroma Kobalovih strojev ter njihovih prevoznih sredstev, ki so opravila kar nekaj zastonjskih kilometrov, pridnih rok višenjskih mladcev... Ni bilo vse iz škatlice, je bilo pa dovolj urejeno in zlasti domače ter prijetno za večerno posedanje, ko se je ob prijetnem vaškem druženju pozno v noč odvilo tekmovanje v metanju pikada. Tudi letos lanski zmagovalec Pavle ni imel posebne konkurence, tako da je gladko pometel z – na žalost – okrnjeno konkurenco, saj so se nekateri odpovedali sodelovanju. Kakorkoli že, zmagovalec pa je le zmagovalec in upamo, da mu je priigrani salam vsaj enkrat pošteno popravil okus v ustih in pregnal lakoto iz želodca.

Bobarska noč je dobila svojo pravo moč v nedeljo. Nekateri so že navsezgodaj pridno vrteli kuhalnico. Kuhanje bobove enolončnice, golaža, prečenje odojkov in kruha … Skoraj vsak je pristavil svoj delež k skupnemu mozaiku veselice. Zadnje urejanje zunanje ureditve in mrzlično čakanje prijetnejših uric v hladu vroče nedelje je hitro minilo. Nestrpno čakanje na odziv obiskovalcev je kmalu na naša usta privabilo nasmeh, saj je bil prostor kmalu zapolnjen. Ko je na naš premični oder, za katerega je tudi letos poskrbel Semenič transport v obliki kamionske prikolice, stopil še osrednji glasbeni gost, ansambel Ribniški pušeljc, pa je vzdušje dodatno napolnila še njihova odlična glasba, njihova nalezljiva dobra volja in odprt kontakt z ljudmi. Zelo so se izkazali. Vmesne pavze pa je spretno glasbeno povezal tudi Gregor Kobal s svojim ansamblom ter poskrbel, da ni bilo časa za sedenje.

Kar prekratek je bil ta večer, čeprav so muzikantje vztrajali pozno v noč. Srečke oziroma dobitki so hitro našli svoje lastnike, pršut je tudi letos dobil svojo višino in jo pobegnil iz Višenj na Planino, glavna nagrada pa je ostala doma. KlimaIn je prispevala za prvo nagrado klimatsko napravo z montažo in razveselila domačina. Pa tudi srečna poraženka, ki je potegnila prazno srečko, se bo lahko peljala z zmajem in si ogledala Višnje tudi od zgoraj.

Hvala vsem, ki ste karkoli in kakorkoli prispevali k peti izvedbi naše in vaše Bobarske noči. Preveč vas je, da bi vse našteli. Vsem smo hvaležni.

Hvala vam, obiskovalci, da nam s svojim obiskom in dobro voljo vračate naš vloženi trud. Računamo, da se vidimo tudi naslednje leto. Brez vas ni nas.

Robert Kobal

























































































iskalnik