ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

izleti

Sočna Vipavska - marelice, breskve

Društvo turističnih vodnikov Ajdovščina ponuja turistični program Sočna Vipavska - marelice, breskve, ki je aktualen od začetka junija pa vse do konca avgusta (vrsta sadja odvisna od termina izleta).

Program izleta:

Prihod na avtobusno postajo v Ajdovščini, kjer se srečate z lokalnim vodnikom. Sledi ogled glavnih znamenitosti Ajdovščine: rimskega obzidja Castre, ostankov Edlingovega dvorca, trga številnih imen - Lavričevega trga, ostankov rimskih term, ajdovske tržnice, Dvorane prve slovenske vlade …

Po želji ogled Muzeja Ajdovščina - arheloške zbirke Fluvio Frigido – Castra – Flovius – Ajdovščina in zbirke fosilov Stanislava Bačarja ali Pilonove galerije Ajdovščina.
Štrancarjeva ulica proti Cankarjevem trgu.
Pot nas bo vodila do Šturij, ki ležijo na levem bregu reke Hubelj. Sprehodili se bomo do Cankarjevega trga, cerkve sv. Jurija in spomenika Filipa Terčelja. Ustavili se bomo še pri hiši, kjer je slikar in lutkar Milan Klemenčič leta 1910 uprizoril prvo lutkovno predstavo na Slovenskem.

BreskveSledi obisk kmetije, na kateri pridelujejo marelice ali breskve (odvisno od termina izleta in vaših želja), ogled sadovnjaka in nakup sadja. Po dogovoru je mogoč tudi narezek in degustacija vin.

Odhod v Lokavecogled Batičeve hiše s črno kuhinjo in Kovaškega muzeja Mihaela Kuša, kjer brata Černigoj ohranjata bogato tradicijo lokavškega kovaštva. V muzeju si je moč ogledati razne kovane izdelke in tudi prikaz kovanja v delavnici.
Kosilo na kmetiji Černigoj.

Povzpnemo po strmem bregu navzgor, na plato, očarani nad podobo, ki se nam razkriva.
Sledi še vožnja do Mladinskega centra in hotela Ajdovščina, krajši postanek za kavo in sprehod ali vožnja do ostankov fužinarstva - plavžev vse do izvira Hublja. Reka Hubelj je nekoč predstavljala mejo med deželama Goriško in Kranjsko in je bila eden glavnih povodov za razvoj industrije na tem območju.

Cenik:
- cena turističnega vodenja se obračuna po ceniku lokalnega turističnega vodenja po občini Ajdovščina za trajanje vodenja nad 5 ur - cenik
- Muzej Ajdovščina: vstopnina odrasli 2,00 €, otroci, dijaki, študenti 1,00 €; vstopnina z vodenjem kustosa odrasli 4,00 €, otroci, dijaki, študenti: 2,00 €
- Pilonova galerija Ajdovščina: vstop prost, za voden ogled: 3 €/osebo, študentje in upokojenci 2 €; dijaki in šolarji brezplačno.
- Etnološka zbirka Batičeva hiša: dijaki, študentje, upokojenci 0,50 €, odrasli 1,00 €, otroci do 15. leta starosti brezplačno
- Kovaški muzej Mihaela Kuša: prostovoljni prispevki
- Cena marelic, breskev: cca. 1,00 - 2,00 €/kg
- Narezek in degustacija vin: 5,00 – 8,00 €/osebo
- Kosilo: 10,00 – 12,00 €/osebo + pijačaiskalnik