ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

vinogradniške kmetije

Vinarstvo Štrancar, Planina

Vinarstvo Štrancar
Maja in Aljoša Štrancar
Planina 20 a
5270 Ajdovščina
Tel.: 05 36 42 542
GSM: 041 901 228
E-pošta:

Maja in Aljoša Štrancar v družbi Vipavske vinske kraljice Lee Mlečnik.Aljoša in Maja, „tamlada“ Štrancarjeva, nadaljujeta stoletno hišno tradicijo vinogradništva in kletarjenja in svoj pridelek ponujata tudi drugim.
Aljoša je na Planini doma in ima veliko veselje do vinogradništva, pa tudi do sadjarstva. Maja pa je Kraševka, ki izkušnje iz domače turistične kmetije koristno rabi v novem domu na Planini. In čeprav pravi, da Aljošo zgolj podpira ter „da se ne želi pretirano vmešavati v njegove načrte“, ima živahen kraški značaj v krvi, z njim pa tisto pravo mero podjetnosti, predvsem pa pridnosti.

Trenutno obdelujeta okoli 7.500 trt na najboljših legah vrh gričev, na pobočjih nad Erzeljem in Gaberjami. Lani sta zasadila 700 novih, tudi za letos imata v načrtu urejanje novih vinogradov. Oba sta zaposlena, dva šolarja dopolnjujeta družinsko veselje, torej je treba kar pridno poprijeti za delo. Kljub temu Aljoša že snuje nove načrte in pripravlja teren za sadovnjak, za češnje, marelice. Tu Maja doda, da je ona bolj za kaki, ker ni nobenega dela z njim, pa tako dober in uporaben da je, ter ponudi odlične sušene krhlje. Že prvi pogled po policah in mizicah, ki se šibijo od kozarčkov marmelad, žganjic in drugih odličnih gospodinjskih zvarkov, pove, da je Maja iznajdljiva in pridna gospodinja, predvsem pa ima veliko veselja do takšnega dela. Njena zadnja domislica so domača sivkina in cimetova mila, ki gredo za med … Hkrati pa takšni drobni darovi dodajajo novo vrednost ponudbi hrama.

V velbanem hramu, ki ima častno mesto v novem, pred nekaj leti zgrajenem domu Štrancarjevih, hranita različna sortna vina: pinela, rebula, sauvignon in charodonaj od belih sort ter rdeča barbera in merlot. Vino je dobro, pridelano po tradicionalnih metodah, Aljoša razmišlja tudi o bariquiranju. Za naprej namerava ohranjati kakovost in jo še izboljšati, vina bo pridelal toliko, kot ga je sposoben sam obdelati. Tudi zato je cilj mlade vinogradniške kmetije prodati vino doma, povabiti goste v svoj hram, jim ponuditi pridelek ter prepustiti izbiro. Pa pogostiti kakšno družbo, za kar sta Maja in Aljoša pred hramom uredila prijeten družabni prostor, ki sprejme tja do 25 gostov. Na prostornem dvorišču je urejen vabljiv prostor za piknik. Mlada gospodarja imata željo urediti apartmaje v prostem delu hiše, vse skupaj torej zelo diši po turizmu na kmetiji.

Domači vinogradniki – Planina ima zelo bogato in kakovostno ponudbo – so ju lepo sprejeli, tako sta s svojo ponudbo že sodelovala na lanskih odprtih hramih. Z obiskom sta bila zadovoljna, še bolj pa s prvimi sadovi, saj se gostje vinskih hramov že vračajo. Maja in Aljoša Štrancar se zavedata, da je pred njima še veliko trdega dela, preden se bosta uveljavila, vendar sta mlada, zagnana in predvsem zelo gostoljubna.iskalnik