ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

izleti

Gora nad Deželo - na meji svetov

Nad Vipavsko dolino se dviga Trnovska planota, domačini naseljenemu delu planote – vasi Predmeja, Otlica, Gozd in Kovk – rečemo Gora. Tam gor čas teče drugače, skozi dobrih 400 let, odkar je Gora naseljena, pa so Gorjani ustvarili bogato ljudsko izpovedovanje. Vabimo vas na potep po Gori.


Prihod iz Ajdovščine na Predmejo po lokalni cesti skozi Lokavec – cesto so gradili ruski ujetniki, je izredno slikovita, z ročno izklesanimi predori v skalah in s čudovitim razgledom na Vipavsko dolino.

Prvi postanek – Gozdna uprava na Predmeji, kjer so tri zanimiva obeležija: spomenik Jozefu Resslu,  znamenje ruskih ujetnikov ter spomenik vodi (Gorjanom so namreč vodo napeljevale že 4 države).

Drugi postanek pri spomeniku Materi Gorjanki, ki so ga Gorjani postavili ob 400 letnici poselitve Gore, leta 2001. Prav tam se začenja Pot po Dolu gor in dol, pri spomeniku je čudovita razgledna točka na Vipavsko dolino.

Ogled Športnega parka Tiha dolina:
Društvo Gora je v letu 2005 v Tihi dolini odprlo Športni park Tiha dolina z mnogimi igralnimi površinami. Poleg tega je na ogled tudi obsežna knjižna zbirka avtorjev, ki so vezani na to podočje.

Razstava Skrivnosti gozda: Tu si obiskovalec ob ogledu najprej odgovori na vprašanje, kaj gozd sploh je, spozna različne vrste gozdov in s pomočjo hudomušnih karikatur ugotovi pomen gozda. Velik del razstave je namenjen »glavnim igralcem«: drevesom, glivam in živalim. Predstavljene so tudi nekatere zanimivosti iz življenja gozdnih prebivalcev ter odnosi med organizmi. Prisluhnete lahko različnim zvokom gozda, interaktivne predstavitve pa ponujajo možnosti za raziskovanje, preizkušanje in kritično razmišljanje ter učenje z izkušnjo.

Obisk etnološke zbirke Iz življenja naših prednikov vam bo Goro, ki je naseljena dobrih 400 let, še približal. Tu si boste lahko ogledali tudi »smuke« in orodje, ki so ga uporabljali za izdelavo teh znamenitih smuči, s katerimi danes Čibejeva skupina smučarjev po starem (ki deluje znotraj Društva Gora) obuja tradicijo »gorjanskega telemarka« po tako-rekoč vsem svetu.

Sledi obisk Kitajske. Gre za tako poimenovano območje na Otlici, prav na robu Gore. Zgodb o Kitajski je več, najlepše jih je izvedeti prav tam, kjer so za Goro tako značilni suhozidci najlepši, najdaljši in najvišji, skoraj kot kitajski zid …

Pot nadaljujemo do središča Otlice, od koder je 15 minut zložne hoje do Otliškega okna ali luknje, kot ji pravijo domačini. Gre za mogočno razpoko v skali, skoznjo pa je krasen razgled na Vipavsko dolino.

V bližini okna boste našli še eno zanimivost, kamnito spiralo – spiralasto zavit in umetelno izdelan suhozidec, ki ga je za diplomsko nalogo izdelal arhitekt z Dolenjske – ki ima poleg estetske tudi duhovno vrednost.

Po ogledu Otliškega okna in spirale sledi vrnitev v središče vasi, kjer bo možen ogled cerkve angelov varuhov ter postanek v Okrepčevalnici AnGora, kjer je vedno na ogled zanimiva razstava domačih in tujih avtorjev in kjer bo čas za okrepčilo, kavico in WC.

Pozno kosilo pa si lahko privoščite na Turistični kmetiji Sinji vrh, znani po mnogih umetniških delavnicah, ki se tam odvijajo skozi vse poletje. Kmetija leži na dobrih 1000 metrih nadmorske višine in ob lepem vremenu seže razgled vse do Istre, Benetk… Tu si boste lahko ogledali stalno razstavo kmečkega orodja ter mnogo umetnin, ki so jih umetniki ustvarili na kolonijah in zapustili kmetiji.
Na ogled je tudi Šrgalova hiša – prikaz stare gorske domačije s slamnato streho, črno kuhinjo…
Lahko pa se podate tudi v podzemlje Sinjega Vrha, ki je prepredeno s tuneli, ki so jih zgradili za namen vodovoda, vendar temu niso služili.

Na poti proti Colu si boste ogledali še eno naravno znamenitost, prav ob cesti so lepo vidne »škraplje« - značilen primer kraškega mikroreliefa.

Trajanje vodenja: 5 ur (program se lahko skrajša in prilagaja skupini)

Za voden ogled se obrnite na Društvo turističnih vodnikov Ajdovšina. V TIC Ajdovščina pa smo vam vedno na voljo za vsa dodatna vprašanja in podrobnosti na 05 36 59 140 ali po e-pošti .

Povezave na galerije fotografij s potepanj po Gori:
Po Dolu gor in dol
Sprehod po Robu
iskalnik