ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

humanitarna društva

Medgeneracijsko društvo 4 letni časi

Medgeneracijsko društvo 4 letni časi
Gregorčičevi 20
5270 Ajdovščina
Tel.: 05 366 47 40, 051 361 967 (Martina Slokar)
E-pošta:

V Ajdovščini deluje Medgeneracijsko društvo 4 letni časi, v katerem so združene prostovoljke - voditeljice skupin v občini Ajdovščina in Vipava. Povezuje 16 skupin, sedem jih deluje v domačem okolju, devet pa v Domu starejših občanov Ajdovščina.

Člani Medgeneracijskega društva 4 letni časi v dvorani KS Nova vas; v ozadju je velika stenska slikarija, ki jo je naslikal domači slikar po podobah svoje matere in sosedov pri delu - spravilo česna; foto: Vlasta Ferjančič<br />
Prva skupina je nastala že leta 1990. Naše društvo je skupaj s še 18 društvi iz cele Slovenije vključeno v Zvezo društev za socialno gerontologijo Slovenije, ki skrbi za strokovno podporo in povezanost vseh, ki izvajajo program Skupine starih ljudi za samopomoč. Tako smo se npr. že dvakrat udeležili vseslovenskega srečanja prostovoljk in prostovoljcev, ki je bilo  prvič v Šmartnem pri Litiji, letos pa na Šmarjetni gori nad Kranjem.

Vse prostovoljke se s starejšimi ljudmi v skupinah srečujemo vsakotedensko, glavna dejavnost pa je pogovor, ki je zelo dragocen za vsakogar. Z izmenjavo življenjskih izkušenj in modrosti starejših se pa tudi me same pripravljamo na svojo starost...

nastop v Domu starejših občanov na Črnem vrhu; foto: Vlasta FerjančičV okviru društva je bil 24. novembra 2003 ustanovljen  pevski zbor, v katerem sedaj z veseljem prepeva 12 voditeljic skupin. Redno se udeležujemo pevskih vaj vsak ponedeljek v prostorih našega društva na Gregorčičevi ulici 20. Naša pevska skupinica, ki jo vodi pevovodja Stojan Koren, se na nastopih predstavlja kot Pevski zbor 4 letni časi. Naš repertoar je zelo raznolik, saj zajema znane in tudi manj poznane ljudske pesmi.  
Kulturni program navadno oblikujemo kot prepletanje pesmi in različnih utrinkov oz razmišljanj. Zapojemo ob različnih praznikih v domovih za starejše v Ajdovščini, Vipavi, VDC, Gradišču nad Prvačino, Črnem vrhu. Letos smo ob kulturnem prazniku zapele tudi v Vojašnici v Vipavi.  

Z našim petjem radi polepšamo skupna druženja, ko se večkrat na leto ob različnih priložnostih zberejo vse naše članice in člani skupin. Že tradicionalno se srečamo v mesecu marcu (ko združimo 8. marec in materinski dan), oktobra ob Mednarodnem dnevu starejših ter v prazničnem decembrskem času. Ponavadi v prazničnem programu sodelujejo tudi člani skupin, ki program obogatijo s hudomušnimi ali pa že skoraj pozabljenimi pesmimi in recitacijami.

V naši pevski skupinici so se skozi leta spletle prijateljske vezi in se rade srečamo tudi v »prostem« času. Tako smo npr. na Sv. Gori zapele tudi naši sopevki, ko sta z možem praznovala zlato poroko, skupaj praznujemo rojstne dneve  ali rojstva naših vnukov.

Zanimive povezave:

Pevski zbor 4 letni časi v besedi in sliki, september 2011iskalnik