ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

humanitarna društva

Društvo prijateljev živali Severne Primorske


Društvo prijateljev živali Severne Primorske
p. p. 61
5290 Šempeter pri Gorici
Tel.: 031 763 811
E-pošta:
Spletna stran: www.dpzivali.net


Konec aprila  leta 2009 se je skupina prostovoljk z ajdovskega in goriškega področja združila v Društvo prijateljev živali Severne Primorske.
Namen društva je skrb za zaščito zdravja, življenja in dobrega počutja vseh vrst živali. Naši glavni cilji so uveljavljanje humanega in odgovornega odnosa do živali in do narave na splošno, prizadevanje za odpravo kakršnegakoli mučenja živali, informiranje javnosti in posameznikov o zakonodaji glede živali in pomoč pri uveljavljanju le-te.Svoje cilje uresničujemo prek številnih dejavnosti. Eden največjih problemov pri nas so brezdomne živali. V društvu pogosto prejemamo klice občanov v zvezi z zapuščenimi živalmi. Ker sodelujemo z zavetišči, občane ob najdbi zapuščene živali usmerimo v pristojno zavetišče oziroma pomagamo pri iskanju domov za brezdomne živali.
Aktivno sodelujemo pri reševanju problematike prostoživečih živali, najpogosteje muc. Skupaj z lokalnimi občinami poskrbimo za koordinacijo odlova ter sterilizacij oziroma kastracij prostoživečih muc, kar sicer opravlja zavetišče.
Širšo javnost informiramo o zakonodaji na področju zaščite živali in občanom pomagamo prepoznati oblike mučenja živali. Ko zberemo dovolj podatkov o domnevnem primeru mučenja, občanom pomagamo ustrezno ukrepati.
V namen osveščanja javnosti, še posebej mladih, izdajamo izobraževalne letake in brošure, objavljamo članke v medijih ter organiziramo izobraževanja na šolah in v vrtcih.

Posebnost našega društva je, da veliko sodelujemo z raznimi humanitarnimi društvi. Večkrat smo že sodelovali z društvom KID otrok-otroku in s pomočjo spletnega kinološkega portala Mojpes.net in Zavetiščem za živali Horjul ter Centrom za usposabljanje invalidnih otrok »Janka Premrla Vojka« iz Vipave, s katerimi smo izvedli obsežne dobrodelne akcije v korist živalim in hkrati pomoči potrebnim otrokom. Sodelujemo tudi s humanitarnim društvom Tačke pomagačke, ki se ukvarja s terapijo s pomočjo psov.

Pri našem delovanju nas podpirajo lokalne občine, veterinarske inštitucije, zavetišča za zapuščene živali, sorodna društva ter širša javnost. Društvo se pri svojih aktivnostih zgleduje po dobrih primerih prakse reševanja živalovarstvene problematike v Evropi in po svetu.

Vse naštete dejavnosti člani in članice društva opravljajo prostovoljno. Večino sredstev pridobimo s članarinami in prostovoljnimi prispevki. V prihodnosti pa načrtujemo tudi prodajo raznih izdelkov, predvsem koledarjev, voščilnic in različnih ročnih izdelkov.
Ker je na Severno Primorskem osveščenost še vedno zelo slaba, je dela ogromno. Zato nam vsak nov član zelo pride prav, veseli smo pa tudi vseh prostovoljnih prispevkov, tako denarnih kot v obliki mačje hrane, peska, igračk in druge opreme.

Več o naših dejavnostih si lahko preberete na naši spletni strani www.dpzivali.net.iskalnik