ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

kulturna dediščina

Tehnična dediščina v porečju Hublja

Pravilno zloženi kamniti bloki pričajo o nekoč zelo živahnem dogajanju v danes skritem kotičku ob kristalno čistem hudourniku ... Hubelj že skoraj milijon let soustvarja zgodovino prebivalcev, ki so se naseljevali ob tej mrzli reki, kot so jo poimenovali Rimljani. Konec 2. stoletja so na tem območju zgradili utrdbo Castra. Hubelj je služil kot naravni obrambni jarek ter s Castro varoval Rimsko cesarstvo pred napadalci. Po ljudskem izročilu so se že v tem obdobju ob Hublju razvile fužine, ki so izkoriščale moč hudournika.

Mogočno zidovje starih stavb kar samo pripoveduje skrivnostne zgodbe ... Fužinarstvo je le eden od mnogih temeljev neslutenega industrijskega razvoja ob porečju hudournika. V 500 letih je ob njegovih bregovih nastalo mnogo proizvodnih obratov. Poleg velikega števila mlinov še kovačije, livarne, žage, barvarnice, bakrarna in kotlarna. Področje ob Hublju, imenovano Pale, je s koncentracijo proizvodnih obratov za nekaj časa postalo pravo industrijsko središče. Tukaj so obratovale tovarna testenin, tovarna konzerv, tovarna električnih naprav in zaradi čiste ter hladne vode Hublja celo pivovarna.

Vsi ti obrati so izkoriščali moč in silovitost Hublja. Čeprav jim je hudournik s svojim nestanovitnim značajem velikokrat nagajal in spreminjal količino vode, so vztrajali.

Nekateri proizvodni obrati so se v času preoblikovali in delujejo še danes. Velika žaga ob potoku Lokavščku, pritoku Hublja, je bila predhodnica danes delujoče lesne in pohištvene tovarne Lipa Pohištvo. Iz bombažne predilnice se je razvila tekstilna tovarna Tekstina. Zgrajena leta 1828 velja za prvi industrijski obrat na Slovenskem. V spodnjem toku Hublja so ruševine valjčnega Jochmannovega mlina, predhodnika današnjega Mlinotesta, ki je bil ob koncu devetnajstega stoletja za svoje čase tehnološko zelo napreden. Takrat že uveljavljena tehnologija mletja s kovinskimi valji je nadomestila mlinske kamne in zagotavljala obsežno ter kakovostno proizvodnjo. V srednjem toku reke stoji elektrarna, ki jo je leta 1911 ob pomoči someščanov zgradil izumitelj Franjo Bratina iz Ajdovščine. Posodobljena še danes ustvarja električno energijo. Ob Hublju delujejo tri največja ajdovska podjetja: Primorje, Fructal in Tekstina. In čeprav je današnji Mlinotest od Hublja malce stran, ga zaradi njegovih korenin tudi lahko štejemo mednje.

Nekateri proizvodni obrati pa so preživeli svoj čas. Ob bregu Hublja so vidne njihove ruševine, ki v današnjem času predstavljajo spomenik tehnične dediščine in turistično znamenitost. Nad levim bregom je opaziti obnovljene ostanke plavžev, velikih peči, ki so se uporabljale za taljenje rude. Tudi dobro ohranjena podzemna skladišča pivovarne v Palah – dva 50 m dolga in 5,5 m široka tunela - so vredna ogleda. Prav tako ruševine stare elektrarne, ki živi v likovnih delih rojaka Vena Pilona.

Hubljeva voda je pomembna surovina znanih Fructalovih sokov. Ker pa hudournik s pitno vodo oskrbuje celotno Vipavsko dolino, Goro, del Krasa in Goriške, so od njega odvisni vsi prebivalci tega območja. Voda je pri naravnem izviru v zaselku Gorenje tako čista, da jo precejšnje število ljudi nataka v posode in pije doma. Po nekaterih virih ima voda iz izvira v Gorenjah tudi zdravilno moč.

Zanimive povezave:

Fotozgodba - Dediščina ustvarjalnosti in delavnosti ob Hublju, oktober 2011

Sprehod ob pomnikih tehnične dediščine ob Hublju, 2007

Ajdovska občinska uprava očistila območje Fužiniskalnik