ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

zgodbe

Pijača naše mladosti – PAŠARETA Sodavičarstva GRUM iz Ajdovščine

Mladi Grum ob Pašareti in sodavica - ponudba dneva je bila namreč brizganec s sodavico ... Današnja Ajdovščina se ponaša s sodobno industrijo in obrtjo, prav razvoj teh dejavnosti je glavna usmeritev vseh aktualnih gospodarskih strategij. Korenine tega razvoja gre iskati stoletje nazaj, takrat je naše mesto doživljalo pravi gospodarski razcvet. Med vsemi mnogimi novotarijami tistega časa smo Ajdovci dobili tudi svojega sodavičarja in pisane oranžade, ki jih – skorajda prav enake tistim izpred stotnije let – z velikim veseljem, pa tudi s kančkom patriotskega ponosa, pijemo še danes.

Sodavičarstvo Grum je jeseni leta 2007 zabeležilo 100. obletnico. To tradicionalno družinsko podjetje je med najstarejšimi člani domače Obrtne zbornice, saj ga vodi že četrta generacija Grumov. Ta obrtna dejavnost pa je v takšni obliki, kot jo opravljajo Grumovi, redkost v Slovenskem prostoru, mejnik v času zgodovine našega kraja in zgodovine razvoja slovenskih obrti nasploh.

Pri Grumovih se s to zanimivo obrtjo ubadajo že vse od leta 1907. Tistega leta se je gospod Franc Grum, farmacevt iz Gorice, preselil v Šturje in začel izdelovati sodavico. Prvo delavnico si je uredil v skromni lopi,  kasneje se je družina, skupaj z delavnico, preselila v Ajdovščino, v prostore, kjer so še danes.
Po pra-pra-dedku Francu je obrt leta 1924 prevzel pra-dedek Franc, 1963 je sodavičarstvo nasledil dedek Franc, leta 1983 je z obrtjo nadaljevala babica Marija, od leta 1995 pa je nosilec obrti Sodavičarstvo Grum njen sin Tomaž. Skozi ves ta čas se način izdelovanja sodavice ni bistveno spremenil, hitri tehnološki razvoj pa je delno posodobil proizvodnjo – velik napredek se je zgodil 1964, ko so dotlej ročno pomivanje in polnjenje steklenic zamenjali stroji. Na začetku so pijačo pripravljali s kuhanjem različnih sadežev, iz katerih so pridobivali osnove za izdelavo oranžad. Pozneje so jih nadomestile sadne osnove.  Vse do danes pa jim je uspelo zadržati družinski recept za pripravo oranžad, ki je še vedno družinska skrivnost.  
Posebno poglavje v zgodovini ajdovskih sodavičarjev predstavljajo vsi mogoči materiali, katerih velik del hrani Goriški muzej: stekleničke s kroglicami, v katere so polnili pisane sodavice, plakate, oglase in etikete – za svoje čase zelo modne izdelke, za danes pa zanimive priče nekdanjega družbenega in družabnega življenja naših krajev.  

Na Vipavskem je bila Pašareta prva brezalkoholna pijača iz sodavice in je takorekoč v celoti obvladovala svoje tržišče skoraj pol stoletja. Menda se je vedno odlično prodajala, kljub poplavi cenenih pijač iz sodavice v zadnjih dveh desetletjih. Danes Pašareto lahko dobite v vseh bolje založenih gostilnah in na vseh zares dobrih veselicah v Vipavski dolini. Najdlje pa jo ima v ponudbi gostilna Pri Maksu v Ajdovščini, kamor je Sodavičarstvo Grum Pašareto po starem dostavilo tudi na dan praznovanja obletnice v okviru Lokavške furenge, lanske jeseni. Pašareto in ostale izdelke domačih sodavičarjev so namreč prevažali tako, kot so to počeli še vse tja do šestdesetih let prejšnjega stoletja – v lesenih zabojih, naloženih na lično okrašen furmanski voz.

Sodavičarstvo Grum na svoj način ostaja mejnik časa v hitrem tehnološkem razvoju. Grumovi pravijo, da bodo za sedaj vztrajali in z obrtjo nadaljevali toliko časa, dokler bo to dopuščal trg.  Nekoč pa morebiti iz vsega materiala, ki se je nabral v stotih letih, nastane muzejska zbirka, ki bo ajdovsko Pašareto prav zares zapisala v zgodovino.

Zaradi pogumnega vztrajanja pri svoji tradicionalni obrti skozi sto dobrih in slabih let je družina Grum v letu 2008 prejela visoko priznanje Občine Ajdovščina, Petomajsko priznanje.

Lokavška furenga obeležila 100 let pašarete - okrogel jubilej Sodavičarstva Grum iz Ajdovščineiskalnik