ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Malovše

Malovše, občina Ajdovščina, Vipavska dolina, foto: arhiv TIC Ajdovščina Malovše so gručasto naselje v Vipavski dolini, na podornem grušču in breči, nedaleč od Gojač, s katerimi sestavljajo Krajevno skupnost Malovše – Gojače. Naselji ležita pod Sv. Pavlom. Tik nad magistralno cesto pred vasjo se dviga nizek kopast grič Kozmac, poimenovan po nekdanji cerkvici sv. Kozme in Damijana, ki je stala v bližini. Danes je na tistem mestu moč opaziti le še zidovje. Opuščena je bila v jožefinski dobi, gradbeni ostanki, predvsem kamen, pa so bili uporabljeni za gradnjo hiš. Vrh Kozmaca so arheologi odkrili ostanke prazgodovinskega in poznorimskega gradišča. Nekoliko južneje je še eno pomembno arheološko najdišče Morlek. Tu so bili odkriti grobovi z vrsto najdenimi predmeti, najverjetneje iz 7. stoletja.  
Sredi Malovš stoji podružnična cerkev sv. Kozme in Damijana, ki je podedovala ime po prvotni cerkvici na Kozmacu. Omenjajo jo že v letu 1570. Današnja cerkev je bila sezidana med leti 1766 in 1767, neogotski stolp je dobila v prvi polovici 20. stol., v letu 1999 pa je bila prizidana še vhodna lopa. Notranjščino krasi oltar sv. Kozme in Damijana iz sredine 18. stol.. Oltarna slika Vsi svetniki častijo sv. Trojico je delo pomembnega baročnega slikarja iz Ajdovščine Antona Cebeja.
V vasi Malovše so še vedno ohranjene hiše, ki so nastale v značilnem primorskem arhitekturnem slogu iz začetka 17. stol.. Še posebno imenitni so značilni detajli, kot so ozke ulice, imenovane »gase«, leseni balkoni, imenovani »ganki«, kamnita stopnišča in drugo.
Vas od sosednjih Črnič loči lepo ohranjena in leta 1985 prenovljena kapelica iz leta 1792. Ob prenovi so v kapelico namestili mozaik, ki velja za enega lepših v Deželi.

Zanimivo:
Starejši ljudje in kronika pravijo, da so bili prvi prebivalci območja cigani, ki so na gmajni, ki se danes imenuje Gojaška gmajna, pasli črede ovac. Iz majhnih pastirskih kolib se je izoblikovala skupnost, Gojače naj bi dobile ime po gonjačih, ki so gonili črede ovac, ime Malovše pa izvira iz besedne zveze »samo še malo«, »malo še«.

Danes
Gojače (178 prebivalcev) in Malovše (126 prebivalcev), ki skupaj tvorita krajevno skupnost, povezuje dvorana oziroma kulturni dom, ki so ga zgradili Italijani okrog leta 1930. V takratnih časih je služil za osnovno šolo, po vojni pa je pouk v tej stavbi prenehal. V letu 2003 je bila dvorana obnovljena in ponovno služi svojemu namenu.  

Pohodništvo:
Malovše so imenitno izhodišče za sprehode do vrhov Trnovskega gozda, ki se dvigajo nad vasjo ali pa zgolj do bližnjih gričev v okolici. Vas je dobro povezana s sosednjimi kraji, poti so odlično označene…  

Lovska koča Gojače

Krajevna skupnost Gojače – Malovše
predsednik KS: Benjamin Purger
Malovše 43
5262 Črniče
Tel.: 040-149-893
E-pošta:
iskalnik