ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

sakralna dediščina

Kapelica Sv. Krištofa v Lokavcu

Društvo za oživljanje lokavškega izročila je že v začetku 90-tih let prejšnjega stoletja v svojem programu imelo v načrtu tudi očiščenje stare ceste, ki je povezovala Lokavec in Dol- Otlico, kasneje Predmejo. Ob pripravah smo v društvu tudi ugotovili, da je to starejšo cesto projektiral vice gozdarski mojster Jožef Resselj (spominsko obeležje na Predmeji). Mnogo ljudi je mislilo, da je njegova cesta tista skozi predore. Resselj je to-starejšo cestno napravo, kot jo poimenuje Edmund Čibej v svojih spisih, projektiral že leta 1822, vendar se takratni AO gozdni erar ( Austroogrska uprava Trnovskega gozda) ni odločila za izgradnjo. Kasneje so dolinske občine (Ajdovščina, Kamnje, Lokavec (tudi Dol-Otlica, ker so spadale v skupno občino Lokavec-dol-Otlica) in pa gosposka iz SV. Križa pričele z izgradnjo, ki se je dokončala leta 1837, 1838 pa je bila cesta izročena prometu. S to cesto je bil odprt gozdarskemu izkoriščanju še zadnji del Trnovskega gozda.

Leta 1890 pa je prišel v veljavo nov cestni zakon, ki je predpisal točne izmere pri izgradnji cest, naklone cestišč in pa tudi razrede oziroma rede cest. Moralo se je traso izmeriti, pripraviti načrte izgradnje tako cestišč, kot tudi objektov na cesti (mostov, propustov, predorov…). Stara cesta je tako postala neuporabna in ni zadovoljevala novim normativom. Z izgradnjo nove ceste  skozi predore, se je pričelo leta 1892 in se je dokončalo 1897. Čibej v svoji kroniki piše, da so furmani v letu 1896, se pravi leto pred odprtjem nove ceste iz trnovskega gozda po stari –Ressljevi cesti izpeljali 8000 kubičnih metrov lesa. Po tem letu pa so furmani na tej cesti obmolknili. Nova cesta, divje romantična pravi Čibej je bila oblegana od vsakovrstnega prometa, dnevno je po njej šlo tudi 50 in več vozov.

Društvo za oživljanje lokavškega izročila  »DOLI« je tako ob čiščenju ceste leta 1996 odkrilo ob cesti votlino, ki je verjetno v preteklosti služila za zavetje mogoče furmanom, ljudem , ki so bili po opravkih v Ajdovščini ali na Gori in kmetom, ki so v okolici kosili ali spravljali drva. Tako smo se odločili, da bi v tej votlini postavili neko znamenje, ki bi vsem tem ljudem in sami cesti bilo v spomin in tako bi tudi cesta postala poleg tehničnega spomenika tudi uporabna za pohodnike, sprehajalce in planince. Ob izbiranju zavetnika, ki bi zadovoljil vse te značilnosti je izstopal prav Sv. Krištof , zavetnik furmanov, popotnikov danes šoferjev, pilotov itd.

Kapelico je društvo postavilo s pomočjo obrtnika Zdenka Štruklja in njegovih delavcev. Kip Sv. Krištofa je izdelal Oton Naglost iz Vipave, Kovana vrata kapelice pa sta izdelala brata Stanislav in Janez Černigoj iz Lokavca. Kapelico- votlino je leta 1997 blagoslovil pokojni gospod monsinjor Janez Filipič, župnik v Lokavcu. Kapelica je bila postavljena ob 160-letnici izgradnje stare - Ressljeve ceste, 100-letnici izgradnje nove ceste skozi predore in 100-letnici opustitve stare ceste za promet. Poleg tega pa je kapelica tudi obeležila pričetek uporabe stare ceste kot turistični objekt za pohodnike in jezdece na konjih. Društvo je ob tej priliki na začetku ceste v Lokavcu in na koncu na Predmeji postavilo tudi dve tabli, na katerih piše zgodovina ceste in njen namen. Poleg tega je na tablah še natiskan vojaški AO zemljevid iz leta 1882, na katerem je označena cesta.

Pomemben podatek je tudi, da je društvo kapelico postavilo  tudi ob 10. obletnici, ko se je pod vodstvom gospoda monsinjorja Janeza Filipiča dokončala obnova vseh sakralnih objektov v Lokavcu.

Ob dvajseti obletnici obnovitvenih del sakralnih objektov v Lokavcu leta 2007 pa je družina Kovač iz Lokavca  ( po domače Malnarčni) darovala zvon za to kapelico. Takrat je zvon blagoslovil gospod Jože Ličen novi lokavški župnik. Društvo se je takrat zaobljubilo, da bo pri kapelici postavilo tudi zvončnico za ta zvon. Kasneje smo pričeli razmišljati tudi o manjši lopi za zavetje planincev in pohodnikov.

V začetku leta 2008 smo tako pričeli z intenzivnim načrtovanjem in 10 maja 2008 smo dokončali temelje.

S tem projektom društvo hoče v Lokavcu obeležiti tudi pomembne obletnice, ki so v letošnjem letu. Tako kapelico posvečamo 150 let šolstva v Lokavcu, ko je leta 1859 takratni lokavški vikar Fidel Okorn (umrl in pokopan v Lokavcu) pričel učiti mlade lokavške glave pisanja in računanja (prej so morali otroci v šolo v Vipavski Križ ). V letošnjem letu praznujemo tudi 100- letnico izgradnje šolske stavbe. Leta 1909 je sprejela prve učence. Prav tako praznujemo tudi 10. obletnico obnove te šole.

Boris Blažko

iskalnik