ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

nočitve

Nočitve v občini Vipava - apartmaji, sobe, kampi

Pouletov kamp Vrhpolje
Družina Kobal
Vrhpolje 42
5271 Vipava
GSM: 041 387 514
E-pošta:

Nedaleč od Vipave se nahaja prijetna primorska vasica Vrhpolje, ki je poznana po priznanih vinarjih in odličnih vinih, katere povezuje Vipavska vinska cesta. Vas Vrhpolje je odlična izhodiščna točka, od koder se lahko odpravite v naravo. Lahko se povzpnete na planoto Nanos, ki je pravi raj za ljubitelje kolesarjenja in pohodništva. V bližini vasi se nahaja plezalna stena v soteski potoka Bela, ki privablja mnogo domačih in tujih plezalcev.

Kamp Vrhpolje se nahaja v neposredni bližini cerkve sv. Primoža in Felicijana v Vrhpolju. Lastnik je družina Kobal, ki s svojo prijaznostjo in dobro voljo   vedno razveselijo svoje goste. Kobalovi doma pridelujejo tudi vinsko kapljico, tako da lahko obiskovalci med drugim obiščejo njihov vinski hram.

Pred soncem se lahko skrijete v senco sadnih dreves, v večernih urah pa se lahko odpravite na ogled bližnjih znamenitosti, na vožnjo s kolesom ali morda do bližnjih plezalnih sten v soteski potoka Bela.

V kampu imajo na razpolago 5 koles, za eno uro najema boste odšteli 2 evra, za cel dan pa 10 evrov. Ponujajo tudi skupna ležišča za največ 16 gostov.

Dostop: Iz smeri Ljubljana - Nova Gorica zavijete proti Vipavi, od tu pa sledite tabli za vas Vrhpolje, kjer ob cerkvi zavijete levo. Pouletov kamp se nahaja ob šoli.

Kamp Tura
Bojana Curk
Gradišče pri Vipavi 14 a
5271 Vipava
GSM: 059 930 067
E-pošta:
Spletna stran: www.kamp-tura.si
odprto: vsak dan od 8.00 do 22.00

Do Kampa Tura pridete, če v Vipavi zavijete proti Gradišču in se povzpnete po 1,6 km dolgi asfaltirani cesti. Kamp Tura leži pod naravno plezalno steno Gradiška tura, v neokrnjenem območju Nature 2000. Presenetil vas bo čudovit razgled na zgornjo Vipavsko dolino. Znašli se boste v mirnem okolju, odmaknjeni od mestnega vrveža, kjer boste uživali v počitku in različnih športnih dejavnostih.

Gostom je na voljo:
- 10 prostorov za avtodome
- 30 šotorišč
- 2 tenis igrišči z umetno travo
- 4 stezno balinišče
- igrišče za odbojko na mivki
- košarkarsko igrišče
- rokometno igrišče
- igrišče za mali nogomet
- otroška igrišča
- umetna plezalna stena.

Turistična kmetija Na hribu
Slap 93
5271 Slap
Petra Pilih Žorž
Tel.: 05 364 57 08, 05 364 55 45
Faks:  05 368 51 99  
GSM: 041 235 434, 031 724 810
E-pošta: ,
Spletni naslov: www.nahribu-zorz.veha.net

Na vzhodnem obrobju Vipavskih brd leži naselje Slap. Manj kot štiristo prebivalcev šteje, kar pomeni, da boste na kmetiji Na hribu lahko uživali v miru. Leži na obrobju vasi, obdanem z vinogradi, od koder se razteza čudovit pogled naokrog.

Na turistični kmetiji Na hribu, ki je kategorizirana s tremi jabolki, lahko naenkrat prenoči 25 gostov v desetih sobah: pet dvoposteljne, tri troposteljne in dve manjši dvoposteljni sobi. V sobah so možna dodatna ležišča.

Postregli vam bodo različne vrste mesnih in zelenjavnih jedi, testenin, juh, minešter, jot, sladic, suhomesnatih izdelkov, sadja, marmelad, žganj, likerjev in sirupov lastne pridelave. V njihovi vinski kleti vas pričakuje bogata izbira odličnih odprtih in buteljčnih vin.

V vasici Slap je na ogled cerkev sv. Matije, dva kilometra oddaljena Vipava ima sodobno vinsko klet, Štanjel je tipična kraška vas … Gostje pa se lahko povzpnejo na Nanos, kolesarijo po Vipavski dolini, morda nad njo celo poletijo z zmajem ...

Dostop: Pred Vipavo (če se peljete iz Ljubljane) je treba zaviti na levo proti vasi Slap. Pred vasjo je odcep na levo in asfaltirana cesta vas pripelje do kmetije. Pot je označena s kažipoti. Možen je tudi dostop z avtobusom.

Kmetija z nastanitvijo PILIH
Miloš Pilih
Manče 26
5271 Vipava
GSM: 041 852 961, 041 235 434
E-pošta:
spletna stran: www.sobe-pilih.info

Kmetija Pilih se nahaja v vasi Manče - majhni strnjeni vasi, ki leži v zgornji Vipavski dolini, med vasmi Podraga, Goče in Lože.
Našim gostom je na voljo 14 ležišč v 4 sobah, vsaka ima svojo kopalnico, satelitsko tv, priklop na internet (WLAN) in klimo.
Vse sobe so prostorne in z večjimi okni. S hodnika je prehod na sezonsko ter pokrito teraso in kuhinjo.


Turistična kmetija Abram
Božo in Anita Jež
Nanos 6
5271 Vipava
GSM: 051 662 002
E-naslov:
Spletni naslov: www.abram-si.com

Kmetija se nahaja na visoki kraški planoti Nanos, od koder se čudovit razgled širi vse do slovenske in italijanske obale ter Dolomitov. Posebej znani so po medvedu Mitku, ki že od malih nog domuje pri njih.

Dejstvo, da so na kmetiji ekološko usmerjeni, potrjuje njihovo kmetovanje na ekološki način ter uporaba sončne in vetrne elektrarne.

Na kmetiji boste lahko prenočili v treh družinskih sobah (za štiri oziroma pet oseb) in šestih dvoposteljnih sobah, ki so opremljene s kopalnicami in WC-jem, skupno sobo za družabne igre in satelitsko televizijo.
Ponujajo nočitve z zajtrkom ali polpenzionom.

Okusili boste tradicionalne primorske jedi: mineštre, jote, suhomesnate izdelke, divjačino, golaž, njoki, pečenke, gobe, kislo mleko ter sladice.

Dostop: iz Vipave skozi vasi Vrhpolje in Sanabor; iz Podkraja ob cesti Col-Hrušica.

Kmetija z nastanitvijo in osmica Ferjančič
Boris Ferjančič ,
Gradišče pri Vipavi 11 a
5271 Vipava
Tel.: 05 368 52 83
GSM: 031 892 585
E-pošta:

Nedaleč iz Vipave se v prijetni primorski vasici poleg znanega plezališča Gradiška Tura nahaja kmetija Ferjančič. Kmetija je že dobro poznana po prirejanju tradicionalne osmice v aprilu in novembru. Takrat je dogajanje še posebej pestro.

Družina Ferjančič ponuja svojim obiskovalcem možnost nastanitve in sicer v tri posteljni sobi in dvoposteljni sobi z dodatnim ležiščem. V vsaki sobi je TV, tuš in WC pa si sobi delita.

Kmetija se ukvarja tudi z vinarstvom. Od belih vin ponujajo rebulo, pinelo in sauvignon od rdečih pa cabernet sauvignon, refošk in merlot.


Prenočišča Pri Kobalu
Gostilna Pri Kobalu
Jožica Kobal s.p.
Vrhpolje 40c
5271 Vipava
Tel.: 05 366 56 73
GSM: 041 345 473

Za goste imajo dva lepo urejena apartmaja, katera imata vsak svojo kuhinjo, kopalnico, klimo in zakonsko posteljo. Cene so ugodne, saj lahko pri njih prespite že za 20,00 € po osebi. V domači gostilni pa vam po vaši želji pripravijo tudi zajtrk.
Apartmaji in sobe Koren
Glavni trg 2
5271 Vipava
GSM: 040 217 213
E- pošta:
Spletna stran: www.apartmaji-koren.com

Apartmaji Koren se nahajajo v središču Vipave, na Glavnem trgu. Ponujajo vam štiri polno opremlje apartmaje, ki so poimenovani po glavnih izvirih reke Vipave. Lahko pa se odločite za spanje v eni izmed treh sob.


Apartma Podfarovž - zunanjost Apartma Podfarovž Vipava
Frenk in Zdenka Bernik
Ulica Ivana Ščeka 2
5271 Vipava
GSM: 040 260 462 (Zdenka)
GSM: 031 335 587 (Frenk)
E pošta:

Apartma Podfarovž - notranjost Nad gostilno z dolgoletno tradicijo Podfarovž, so Bernikovi za svoje goste pripravili lepo urejeni apartma, ki sprejme do 5 gostov.

Na voljo vam je kopalnica z velikim dnevnim prostorom ter kuhinjo, kjer si lahko pripravite zajtrk. Hladilnik vam po vaši želji napolnijo sami.

V poletnem času lahko posedate na balkonu, kjer vas bo prijetno hladila reka Vipava, saj se apartma nahaja tik ob enem izmed mnogih izvirov reke Vipave.

Hišni ljubljenčki so dobrodošli!

Apartma Thomas
Tomaž Ambrožič
Vojkova ulica 17
5271 Vipava
GSM: 041 326 385 (Tomaž)
E-pošta: www.apartmathomas.net
Apartma je v pritličju sto let stare hiše v  bližini centra Vipave in je nedolgo tega prenovljen. Ima talno ogrevanje in brezplačen wi-fi signal. Apartma je zasnovan po načelu "Počuti se kot doma".

V dnevni sobi (30 m / 2) je kuhinja, jedilnica in prostor za počitek s TV s satelitskim prejemom. Ponoči se lahko ta prostor spremeni , s pomočjo raztegljivega kavča, v udobno sobo za dva. Kuhinja vsebuje aparat za kavo, pomivalni stroj, hladilnik z zamrzovalnikom, mikrovalovna pečica, električna pečica, steklokeramična kuhalna plošča. Z vso posodo in jedilnim priborom. Tukaj si lahko privoščite vse svoje kulinarične užitke.

V drugi sobi je spalnica z zakonsko posteljo in dodatnim ležiščem. V omari si lahko obesite svoje obleke. Pogled na zgodovinsko steno pa vas bo popeljal v stare čase in sladke sanje.

Kopalnica je razdeljena na dva dela. Prha - WC in umivalnico - pralnico. Tukaj lahko ob doplačilu operete vaše perilo.

Vaši hišni ljubljenčki so ob dogovoru dobrodošli.

Majerija
Slap 18, SI-5271 Vipava
Telefon: 05 368 50 10
Gsm: 041 405 903
E-naslov:
GPS koordinate
Lat.: N 45° 50′ 32”
Lon.: E 13° 55′ 46”

Idilična zgornje vipavska domačija Majerija je skrita med vinogradi in sadovnjaki. Poleg odlične kulinarične in vinske izkušnje  vam nudi možnost enkratne izkušnje prenočevanja.


Na razpolago vam je deset dvoposteljnih sob, obarvanih na temo zelišč. Umeščene so  pod zeliščnim vrtom, tik ob  300 let stari domačiji. Odločitev za izgradnjo sob pod površjem zemlje izvira iz dejstva, da je Majerija kulturni spomenik, ki ga z novo strukturo niso želeli razvrednotiti. Nekatere sobe imajo sedežno garnituro. V nastanitvi sta tudi skupen dnevni prostor in trgovina s spominki.

Ponujajo preprosto tradicionalno kuhinjo s pridihom sodobnosti. Hrana je pripravljena iz naravnih živil kar zagotavlja polnost okusov. Ponudba sledi letnim časom. V pomladnih in poletnih mesecih se s sezonskimi živili in slogom kuhinje ozira po Mediteranu, jeseni in pozimi pa zadiši po osrednji Evropi s tradicionalno Avstroogrsko kuhinjo.

V Izbi vas bodo posedli za kmečko hrastovo mizo. Postregli vam bodo s specialitetami kot so na primer račja pašteta z na hitro opraženimi figami in poletnimi zelišči ali domačimi ravioli, nadevanimi z odojkovim nadevom ter obeljenimi z omako paradižnika in ocvrte mente. Edinstveni ponudbi jedi sledijo z osebnim izborom najboljših vipavskih vin.
Pomembno noto v okusu jedi igrajo sveža zelišča, ki rastejo na vrtu ob hiši. Nekatera izmed njih, ni mogoče dobiti nikjer drugje v Sloveniji. Poleg zelišč imajo na njihovem vrtu prostor še nekatere rože, ki jih je moč uporabiti pri pripravi jedi. Sveža zelišča ter izdelki iz njih so tudi naprodaj za gostinstvo in domačo uporabo.
Ponujajo brezplačen brezžični internet, teraso, restavracijo in brezplačno zasebno parkirišče. Dobrodošli so tudi hišni ljubljenčki.

Poletni in zimski urnik, prenočišča so na voljo vse dni v letu.

Dostop: Avtocesto zapustite na izvozu za Vipavo. Z izvoza zavijete desno proti vasi Slap, kjer na trgu ponovno zavijete desno proti domačiji Majerija. Sledite obcestnim oznakam.
iskalnik