ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

sakralna dediščina

Cerkev sv. Janeza v vasi Ustje

Cerkev sv. Janeza v vasi Ustje Cerkev stoji na vrhu hriba, na nadmorski višini 147 m. Tip cerkve je enostaven, s terom, v katerem visita dva zvona. Tloris je pravokoten. V kamnitem portalu nad vhodom je vklesan napis:  
S:I:E B.B.G. ANO DNI 1618 P.K.G.56.
V prirezanem podstrešnem zidcu na vzhodni strani je vzidan obdelan kamen z rimsko številko  MDCLX - IP.

Cerkev je bila v svoji zgodovini večkrat poškodovana. V zadnjih letih (pod upravo g. M. Hrvatina in g. J. Berceta ter pod strokovnim nadzorom akad. slikarja S. Fakuča) je bila cerkev skupaj z obzidjem lepo obnovljena.  
Med gradbenimi deli so bili pod ometom odkriti ostanki zidov obrambnega stolpa, ki je sestavni del cerkvene ladje. Zelo verjetno je bila današnja cerkev prizidana omenjenemu stolpu. Na južni fasadi je še ohranjena lina tega obrambnega objekta.

Notranjost je za razliko od cerkve sv. Justa zelo preprosta. Zidovi so surovo ometani. Strop prezbiterija je okrašen z rebri, naslonjenimi na osem kapitljev. Med ladjo in oltarnim delom je čudovit kamniti obok. Darovanjska miza je zidana, nanjo je položena velika kamnita plošča.

Burno zgodovino vasi izpričujeta tudi oba zvona, ki ju cerkev premore. Manjši nosi letnico 1716 in napis : "ECCE CRVCEM DOMINE F VGITE PARTES ADVERS" (Glejte križ Gospodov, bežite sovražne sile!). Večji je iz leta 1918, z napisom: "A FULGURE ET TEMPESTATE LIBERA NOS DOMINE" (Treska in hudega vremena, reši nas o Gospod!). Nanju so "bili hudo uro", kar dokazuje od vrvi oz. verig poškodovan portal.  
Zanimiva je tudi njuna uglasitev. Večji je uglašen na ton "C", manjši pa na "Fis". Glasbeniki tak interval imenujejo "TRITONUS" (zvečana kvarta) ali zaradi njegove "težavnosti" celo "DIABOLIS IN MUSICA" (hudič v glasbi). (Podobno so uglašene tudi sirene na policijskih, gasilskih... avtomobilih).  
Oba sta kot nadomestilo dolgo visela v zvoniku farne cerkve, od koder so Italijani med vojno zvonove pobrali. V tem času je po ironiji usode v cerkev sv. Janeza večkrat udarila strela in jo močno poškodovala.  
Danes je cerkev z obzidjem vred lepo obnovljena, v njen preprosti zvonik pa se je leta 1991 vrnil tudi "Diabolis in musica".

Vir: http://www2.arnes.si/~ljeimv11/iskalnik