ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

humanitarna društva

ŠENT - Dnevni center Ajdovščina

ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje
Bevkova 2
5270 Ajdovščina
Margerita Humar, uni. dipl. socialna delavka
Tel.: 05 36 43 850, 05 36 43 852
E-pošta:
Spletna stran: www.sent.si

Urnik: pon - pet: 7.30 - 15.30

ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje je neprofitna in nevladna organizacija, namenjena v prvi vrsti osebam s težavami v duševnem zdravju, njihovim svojcem, strokovnjakom s tega področja in vsem, ki jih zanima področje duševnega zdravja. Da se lažje in hitreje odzivamo na potrebe v lokalnem okolju smo organizirani regionalno. Tako se je konec leta 2003 v soseski Ribnik na pobudo nekaterih svojcev odprl DNEVNI CENTER, ki deluje pod okriljem Slovenskega združenja za duševno zdravje. Dnevni center Ajdovščina in Nova Gorica tako skupaj tvorita Center za duševno zdravje v skupnosti Severnoprimorske regije.

V vsaki enoti potekata trenutno 2 programa:

1. PROGRAM DNEVNI CENTER sestavljen iz raznovrstnih aktivnosti (delavnice, tečaji, interesne, športno-rekreacijske dejavnosti), ki ponuja uporabnikom možnost za izboljšanje potrebnih socialnih spretnosti in veščin, izboljšuje nivo splošne motivacije, usmerja jih k aktivnemu preživljanju dneva, spodbuja jih k samoaktivnosti in samopomoči, ter opogumlja pri neodvisnem in samostojnem življenju, brez pomoči svojcev in drugih institucij. Na ta način skušamo pri uporabnikih zmanjševati občutek manjvrednosti, povečevati samozavest ter zmanjševati socialno izključenost. Delo poteka skupinsko in individualno. Aktivni uporabniki program tudi sooblikujejo. Odločitev za vključitev v program je prostovoljna, trajanje vključitve v program pa je odvisno od posameznikovih potreb, želja in motiviranosti.

2. PROGRAMI ZAPOSLITVE REHABILITACIJE, ki ga izvajamo v sodelovanju z Republiškim zavodom za zaposlovanje. Delo in zaposlitev je za ljudi s prizadetostmi velikega pomena. Na eni strani povečuje zadovoljnost in samozavest ter odpravlja ekonomsko odvisnost, na drugi strani pa daje možnost za komunikacijo in socializacijo.
Program zaposlitvene rehabilitacije je namenjen tistim uporabnikom, ki so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelne osebe in so zaradi bolezni njihove delovne sposobnosti znižane, to pa jih ovira pri zaposlovanju. Z vključitvijo v program imajo možnost da spoznajo lastne želje in sposobnosti, pridobijo oceno delovnih sposobnosti, s pomočjo konkretnih (prilagojenih) delovnih nalog, pridobijo delovne navade in disciplino in se tako postopno pripravijo na zaposlitev, ki je končni cilj programa.

POTUJOČA RAZSTAVA OB 15. OBLETNICI ŠENTA

V letu 2009 smo praznovali 15. obletnico obstoja. Ena od naših vizij je omogočiti dostop do naših storitev vsem, ki to potrebujejo. Z duševno boleznijo je še vedno velikokrat povezana stigmaticija in od začetka obstoja je vodilna naloga našega združenja tudi delovanje v smeri ozaveščanja in zmanjševanja stigme ter zavedanja, da je duševno zdravje stvar vseh. To želimo doseči z načrtovano potujočo razstavo naših izdelkov.

Veliko naših obiskovalcev in uporabnikov storitev je izjemno ustvarjalnih, vendar pa njihova dela pogosto ostanejo neopažena oziroma na ogled le znotraj lokalnih dnevnih centrov ozkemu krogu ljudi. Ob 15. obletnici ŠENT-a je prišel čas, da našim ustvarjalcem ponudimo možnost predstavitve svojih del širši javnosti. Tako je med 12. in 24. avgustom 2009 v avli Občine Ajdovščina, Cesta 5. maja 6a, potekala razstava likovnih in literarnih del uporabnikov ŠENT- a iz celotne Slovenije. Z potujočo  razstavo poskušamo dodati še en košček v mozaiku rušenja predsodkov o ljudeh s težavami v duševnem zdravju, njihovih sposobnosti in neizmerni ustvarjalnosti.

V OKTOBRU POSEBEJ VABLJENI NA:

BALINANJE
V petek, 4. in 30. 10. 2009 na balinišču Balinarskega kluba Cesta. Odhod iz DC ŠENT Ajdovščina ob 10h. Prevoz urejen;

PLANINSKE POHODE
- v petek, 9. 10. 2009 pohod na Javornik – 1240m (Kanji dol – Javornik – Vodice – Javornik – Kanji Dol). Približno 3 ure lažje hoje. Odhod iz DC ŠENT Ajdovščina ob 10.00. Prevoz urejen;*
- v petek, 23.10.2009 pohod na Golake 1495 m – najvišji vrh Trnovske planote (Klanec pod Iztokovo kočo - Golaki – Strnišče - Klanec). Golaki so del Trnovske planote in so razglašeni za naravni rezervat. Hoje je za približno 3 ure. Odhod iz DC ŠENT Ajdovščina ob 10.00. Prevoz urejen.*
*V primeru slabega vremena pohod ODPADE!!!, v tem času bomo v DC igrali Družabne igre.

PLAVANJE
V četrtek 8.10.2009 ob 13h v notranjem bazenu Športnega društva Police, nato vsak četrtek od 16h do 17h. Brezplačen vstop!

OGLED MLINOTESTA  IN IZDELAVE TESTENIN
V petek 16. oktobra 2009 na svetovni dan hrane v Mlinotestu bo Dan odprtih vrat. Tema letošnjega dneva odprtih vrat so TESTENINE. To pomeni, da nam bomo podrobneje predstavili, kako nastanejo »peresniki in tortelini«, iz katerih bodo kuharji pripravili okusen in zdrav obrok za  obiskovalce. Predstavitvena pot bo trajala približno 45 min. Odhod izpred DC ŠENT-a Ajdovščina ob 11.30.

KREATIVNE DELAVNICE
Izdelovali bomo voščilnice, obeski angelčki iz filca, slikali na svilo, izdelovali makrame;

TRENINGI SOCIALNIH VEŠČIN IN KOMUNIKACIJE:
- POGOVORNA SKUPINA, vsak torek v mesecu ob 10h, ki jo vodi Antonija Škvarč, dipl. psihologinja;
- LITERARNA DELAVNICA, v četrtek, 8. in 22. 20. 2009 ob 10.00, vodi Cecilija Bratina, uni. dipl. pedagoginja;
- TRENING SOCIALNIH VEŠČIN v četrtek 15. in 29. 10. 2009 ob 10.00, vodi Margerita Humar, uni.dipl.soc.delavka;

SKUPINA ZA SAMOPOMOČ
V petek, 30. 10. 2009 ob 13.00, vodi Leban Breda, dr. med. specialistka psihiatrije. Skupina je namenjena uporabnikom pa tudi svojcem;

TEČAJ ITALIJANSKEGA, ANGLEŠKEGA JEZIKA
Več jezikov znaš, več veljaš;
tečaj angleškega jezika vsak ponedeljek ob 10.00, ter
tečaj italijanskega jezika vsak četrtek ob 9.00 pod vodstvom Anite Štor

KUHARSKI KOTIČEK
Ob sredah ob 11h bomo spekli kostanj, skuhali testenine z paradižnikovo omako, naredili krompir s panceto v pečici, ter pizzo.

PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNEVOV
Vsak 1. petek v mesecu uporabnikov, ki so imeli v predhodnem mesecu rojstni dan. Zabava se začne ob 10h;

6. OBLETNICA IN DAN ODPRTIH VRAT
V torek 20.10.2009 praznujemo svoj 6.rojstni dan. Ob tem se bomo skupaj poveselili, zaplesali, ter poskrbeli za lačne želodčke. Obenem pa bomo predstavili naš prvi časopis, ter na široko odprli naša vrata tudi zunanjim obiskovalcem.

ZBIRAMO PRIJAVE ZA TRENING ASERTIVNOSTI:
Trening asertivnosti se uporablja predvsem za uravnavanje medosebnih odnosov, je trening komunikacije. Asertivnost vključuje bolj ali manj agresivno vedenje. Takšno vedenje pa zmanjšuje strah, tesnobo. Najbolj uspešen je pri tistih, ki v socialnih situacijah dajo prednost drugim, se ne znajo postaviti zase, ne znajo reči ne (ne znajo postaviti meje), v resnici pa so jezni v sebi.

Namenjen je vsem; tako uporabnikom kot svojcem. Trening asertivnosti, ki obsega sklop 10 delavnic, se bo predvidoma začela v začetku novembra ob ponedeljkih in bo trajala približno 1 uro, vodila pa jo bo Jasmina Bolterstain.

iskalnik