ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

kulturna društva

Dramska skupina Žar pri Društvu Most – Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina

Vodja skupine: Ada Bačar (040-535-778)

Člani: Anton Bavčar, Lidija Benka, Marija Krašna, Silvija Lah, Vera Plesničar, Ana Prosen, Katja Sarkič, Ana Stopar, Klara Štrancar, Ana Žgavec in Peter Žgavec


»Skupino sem naslovila Žar, ker so vse naše deklice in dečko, ki imajo veliko dela, saj so dejavni na različnih področjih, redno prihajali na vaje, z velikim žarom in odgovornostjo.« (Ada Bačar, vodja skupine)

Dramska skupina ŽAR, nastop na festivalu za 3. življenjsko obdobje v Ljubljani, oktober 2007 Kakovost življenja v starosti je zelo odvisna od ohranjanja radoživosti in vedoželjnosti ter od kakovosti socialnih stikov, predvsem od občutka potrebnosti v matičnem okolju, pa tudi od pripravljenosti za osvajanje novih znanj ali za predajanje lastnega znanja drugim. Vitalni ajdovski upokojenci (resnici na ljubo so v premoči upokojenke), so prav zato ustanovili Univerzo za tretje življenjsko obdobje, ki deluje že deseto leto. Članstvo se je s prvotnih 65 povzpelo na 280 članov. V učnih in ustvarjalnih delavnicah jih sodeluje kar 245. Izdajajo svoje glasilo, se uče jezikov, zgodovine, umetnostne zgodovine, kamnoseštva, vezenja, kreativnega pisanja, prirejajo pohode …, posebej pa so doma, po Sloveniji in med rojaki na Tržaškem priljubljeni zaradi nastopov, ki jih prireja gledališka skupina Žar.

Delo v skupini temelji na samostojnem, izkušenjskem in projektnem/skupnostnem učenju. Vodi jih nekdanja učiteljica Ada Bačar, ki je dolga leta uspešno vodila šolsko lutkovno skupino, s katero je požela tudi mednarodno priznanje. Je usposobljena mentorica študijskih krožkov, tako da je vešča vodenja učeče se skupine odraslih, poleg tega pa ima naravni dar za pisanje in nastopanje. Odrsko žilico imajo seveda tudi drugi člani skupine, le da morajo nekateri vložiti več truda v pripravo govornih nastopov, saj so bolj glasbeno nadarjeni. Tako lepih prazničnih besed, kot jih je za otvoritveni spektakel Štrudlfesta 2007 pripravila gospa Ada Bačar, že dolgo ni bilo slišati... Skupina namreč oživlja tudi glasbeno izročilo in s petjem oplemeniti vsak svoj nastop. Vsako leto naštudirajo novo igro, ki jo v celoti pripravijo sami, le za izdelavo kostumov so povabili k sodelovanju zunanjo sodelavko. Snov za predstave izbirajo iz slovenske kulturne zakladnice, najraje pa kar iz svojega okolja. Med naloge skupine namreč sodi tako preučevanje virov o življenju znamenitih ljudi v Vipavski dolini kot tudi ohranjanje pristne vipavske govorice (narečja). S sadovi svojega dela in učenja obiščejo okoliške kraje, domove upokojencev, zadnja leta pa jih vabijo tudi v Ljubljano, na Festival za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu, na kar so še posebej ponosni.


iskalnik