ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

arheološka dediščina

Arheološko najdišče Sv. Jurij, Batuje

Na ledini Pri sv. Juriju pod Batujami, kjer je že v 9. stoletju stala cerkev, okoli nje pa pokopališče, je danes postavljeno kamnito obeležje, ki vse mimoidoče opozarja, da je tu eno najzanimivejših zgodnje-srednjeveških najdišč v Sloveniji, ki priča o takratni poselitvi Slovanov na tem območju.
Povezava na Slovesnost ob postavitvi obeležja, 26. julija 2012

Arheologi opozarjajo, da gre nedvomno za zelo pomemben slovenski zgodovinski spomenik, saj sta bili takšni cerkvi z grobiščem na slovenskem območju odkriti le še na Blejskem otoku in pri Slovenj Gradcu.

Odlomka kamnitih plošč iz cerkve sv. Jurija pod Batujami.Arheologe so sem pripeljala še vedno ohranjena pričevanja o obstoju cerkve: poleg nadvse obetavnega ledinskega imena Pri sv. Juriju, še dva odlomka s pletenino okrašenih plošč, ki sta ju vsa dolga stoletja hranili pri Možinovih in pri Lipovževih in sta danes vzidana v cerkvi sv. Ane v Batujah. Po izročilu naj bi plošči izvirali iz stare cerkve.

Tloris cerkev in grobišča Pri sv. Juriju, vir: Goriški muzejArheološko najdišče sv. Jurij pod BatujamiArheologi so to ljudsko izročilo le še potrdili. Arheološka izkopavanja med 1967 in 1972 so razkrila ostanke cerkve in okoli nje grobišče s 104 grobovi iz obdobja med 9. in 11. stoletjem. Imena prvega zavetnika cerkve ne poznamo. Od sredine 10. stoletja dalje pa je že lahko bila posvečena svetemu Juriju.
Cerkev je bila enoladijska, s polkrožno apsido na vzhodni strani in z vhodno lopo na zahodni strani. Cerkev je bila dolga 14 metrov in široka 5 metrov.

Pri pokopavanju so naši predniki, kljub že sprejetemu krščanstvu, ohranjali nekatere poganske navade. To velja na primer za vzhodno usmeritev grobov, se pravi od zahoda proti vzhodu in še bolj nazorno za predajanje nožev nekaterim pokojnikom v grob.

Med najdbami na arheološkem najdišču Pri sv. Juriju pod Batujami so bili tudi obsenčni obročki.Poleg obeh omenjenih plošč, marmornate Lipovževe in iz sivega apnenca izdelane Možinove plošče, so na območju grobišč izkopali tudi Med najdbami na arheološkem najdišču Pri sv. Juriju pod Batujami je bil tudi nož. Da so pokojnikom v grob dajali nože, je bil poganski običaj.bronast in srebrn nakit (obsenčni obročki, luničasti uhani, prstani), vmes pa je bila okrogla okrasna zaponka, na kateri je upodobljeno jagnje božje, Agnus Dei, obdano z raznobarvnim emajlom. Glede na značilen nakit najdišče opredeljujemo v krog t. i. ketlaške kulture, ki je bila razširjena v vzhodnoalpskem prostoru, segala pa je tudi do nekaterih krajev v Furlaniji.
Že pred začetkom arheoloških izkopavanj so bile na bližnjih zemljiščih najdene človeške kosti in zgodnjerimski denar.

povzeto iz govora arheologa Draga Svoljšaka (podatki predstavljeni na slovesnosti ob postavitvi kamnitega obeležja, 26. julija 2012) in batujske župnijske kronike

Nahajališče leži na desnem bregu potoka Konjščak, SZ od vasi Batuje, v bližini trase rimske ceste. Ostanke antične trase, po ljudskem izročilu »rimske ceste«, ki je vodila od Akvileje do Emone, lahko vidimo ob potoku Konjščak med Huhovim mlinom, danes tehniških spomenikom in batujskim pokopališčem. Ohranjeni so ostanki skalnate podlage z vsekanimi kolesnicami.

Križišče poti pod vasjo Batuje. Do kamnitega obeležja pridete, če se v vsakem križišču držite leve smeri.Kako do kamnitega obeležja
Na cesti Selo - Dornberk, pod vasjo Batuje, na ostrem ovinku zavijete desno na makadamsko cesto. Od tu dalje se v vsakem križišču poljskih poti držite levo, dokler ne pripeljete do potoka Konjščak. Za potokom Konjščak zavijete desno in na koncu travnika, skozi pas grmičevja pridete do kamnitega obeležja.Čezenj vodi manjši most za sprehajalce. Za potokom zavijete desno na travnik, na koncu katerega lahko skozi manjši pas grmičevja pridete do kamnitega obeležja.iskalnik