ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

arheološka dediščina

Sv. Pavel nad Vrtovinom

in si na poti ogledali rimski vodni stolp, ki s svojimi 11-imi metri predstavlja najvišje ohranjeno rimsko stavbo v Sloveniji.Poznan je predvsem po najvišjem ohranjenem rimskem stolpu v Sloveniji, ki je postavljen nad vodni izvir v pečini južnega pobočja.
Posebnost tega kraja je domneva, da je imelo funkcijo svetišča že v zelo zgodnjih obdobjih, še veliko pred sledovi, ki so jih tu zapustili rimski vojaki in ljudje, zatekajoči se na goro pred množico barbarov (Hunov, Gotov in Langobardov), kasneje pa tudi pred Turki, ki so čez to ozemlje poskušali prodreti v Padsko nižino in naprej v Italijo.

Začetki raziskovanj svetopavlske trdnjave segajo v leto 1966, takrat sta arheologa P. Petru in D. Svoljšak na osnovi fotogramatičnega posnetka platoja in sondaž prišla do zanimivih odkritij.

In že smo lahko zrli na Školj svetega Pavla in cerkvico, ki tam stoji.V vojnem času je bil za veliko naselbino na Školju stalni vodni izvir v vznožju stene življenjskega pomena. Zato so ta izvir razširili v zajetje, utrjevalci naselbine pa so nad njim zgradili mogočen stolp. Vodo so nosili iz stolpa po strmih stopnicah preko južnega roba skal, dostop je bil zavarovan s prečnim zidom v severno vzhodnem vogalu stolpa. Z juga je na stolp naslonjena obokana cisterna, zaprta z zidom, ki je bil pozneje morda namerno porušen. Voda leži danes pol metra pod nivojem zasutja v cisterni. V stolpu domnevajo obstoj lesenih etažnih odrov, v dnu stopnic pa podest za zajemanje, kajti vodna gladina je bila nekdaj nedvomno višja.

Vodni stolp - vodni zbiralnik na južni strani naselbine je izjemen arhitekturni spomenik. S svojimi 11 metri predstavlja najvišje ohranjeno rimsko stavbo v Sloveniji. Restavriran je bil v letih 1974 - 1980 (ZVNKD).

Predvidenega postanka z joto zaradi močne burje nismo imeli, zato smo se spustili nekoliko nižje, v zavetje školja, Izkopavanja so odkrila tudi gosto pozidan naselbinski del imenovan tudi "Ulice" ali "Ulce" in bolje branjen pribežniški del, kjer so navpične stene na robu zavarovali v strahu pred vsem hudim tudi z meter debelim obzidjem.

Na območju te zaščitene naselbine stoji Cerkev Sv. Pavla, ki so jo domačini po drugi sv. vojni pozidali v spomin na vojne žrtve iz Vipavske doline. Po ustnem izročilu je tu stala kapelica nad Zgornjim Vrtovinom že v 3. stoletju, v prvi polovici pa so jo spremenili v gotsko cerkvico.

Čez Školj sv. Pavla vodi krožna pohodna pot Črniče - Tabor - sv. Pavel - Črniče (povezava na fotozgodbo).iskalnik