ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

zgodbe

Košnja na Mali Gori

Vse poti vodijo na Malo goro ali pa, iz Male gore vodi mnogo poti - dol in gor! Mala Gora je planota, ki je iz Vipavske doline ni videti, nahaja pa se visoko v naročju Čavna, na približno 1000 metrih nadmorske višine.

Na njej so kmetje iz Kamenj, Skrilj in Stomaža pripravljali krmo za živino. Košnja je bila posebno doživetje, ki je po drugi svetovni vojni žal izumrlo. Dolgo so vztrajale pri tem opravilu nekatere družine iz Kamenj. Zadnjič so na Mali Gori kosili leta 1964.

Na košnjo so se vaščani odpravili v začetku avgusta, ko so v dolini že pospravili seno. V nahrbtnike so si dali hrano, obleko ter posodo za kuhanje, na rame so si zadali kose, grablje in vile ter se ob svitu podali v pobočje Čavna. Vsak je odšel na svojo parcelo. Po krajšem počitku na Mali Gori so na mestih, kjer so običajno postavili barako, pokosili seno in napravili ogrodje za značilno malogorsko guto.

Fantje so vstajali zgodaj, saj se je trava, dokler je bila rosna, najbolje rezala. Kose so si že zvečer sklepali, tako da je bilo orodje zjutraj pripravljeno za delo. Pesem kos in vriskanje koscev se je razlegalo po celi planoti, vmes pa se je oglašal značilni figli, fegli osle, ko so kosci brusili kose. Ko je sonce pošiljalo prevroče žarke, so odložili kose in z grabljami ali vilami raztrosili travo, da se je hitreje sušila. Ovelo travjo je bilo potrebno obrniti tako, da jo je osušilo sonce še z druge strani.

Če se trava v enem dnevu ni dovolj posušila, so jo zložili v majhne kope-lonce, ki so jih drugo jutro zopet raztrosili. To delo se je ponavljalo iz dneva v dan. Kosilo so jim običajno iz doline prinašala dekleta in žene ter jim popoldan pomagale pri spravilu sena. pod večer so se vrnile v dolino. Kosci so prespali na planoti, večerjo so si pripravljali sami. Ob večerih so si zakurili ogenj, enkrat pri enem, drugič pri drugem, ter si ob njem pripovedovali razne zgodbe, vmes pa so si izpirali grlo z dobro domačo kapljico. Tudi pesem se je glasila, celo takrat, ko je bila prepovedana. Ob takih večerih so pozabili na težko delo. Ponoči si je vsak v svoji baraki v prijetnem spancu nabiral moči za naslednji dan.

Vaščani se košnje spominjajo z nekakšnim spoštovanjem. Delo je bilo težko in vsak voz, ki so ga pripeljali v dolino, jim je pomenil novo zmago. Eden zadnjih koscev je bil Martin Grželjčev, ki si je v spomin na te lepe trenutke postavil na Mali Gori pravo malogorsko guto, ob njej pa še lesen bivak, koamor je hodil obujat spomine na tiste lepe čase. Ta bivak je postal priljubljena točka planincev in na pobudo članov Planinske sekcije Kamnje, prijateljev in nekaterih krajanov Kamenj in Potoč so s prostovoljnim delom ter prispevki v letu 2000 postavili na temeljih stare koče novo lično zatočišče.

S pohodom, ki ga Kamenjci organizirajo na velikonočno ponedeljek že od leta 1998, pa je Mala Gora in koča na njej postala priljubljena točka planincev in pohodnikov od blizu in daleč.  

Zanimive povezave:
Veselje na 15. velikonočnem pohodu na Malo goro
12. velikonočni pohod na Malo goro, april 2009
13. velikonočni pohod na Malo goro, april 2010
Športno, kulturno, turistično društvo Kamnje - Potočeiskalnik