ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

pohodne poti

Mala gora

Simbol trdega dela in lepih spominov

Hladnikovka Mala gora je planota, ki je iz doline ni videti, nahaja pa se visoko v naročju Čavna (na približno 1000 m n.v.). Ta je precej valovita, s travo in grmičevjem porasla pokrajina; na južni strani jo obroblja skalnat greben, ki se strmo spušča v dolino. Lep je sprehod po tej, s sončno planinsko travo porasli pokrajini, ki jo bogati izredno veliko različnih rastlin, značilnih za mediteranski in tudi za predalpski svet. Med vzpetinami, ki se spuščajo v loze in se na drugi strani zopet strmo dvigajo, so nekakšne kotanje, kjer v pomladanskih mesecih najdeš šmarnice, narcise, v skalnih zavetjih cveti ponosen avrikelj, na vrhovih vzpetin pa dišeči volčin pričara z opojnim vonjem dih pomladi. Endemična hladnikija ima tu svoj dom.

O burji, ki pokaže pogosto na Mali gori svoje zobe, nam pričajo posamezni bori – viharniki, ki so jim naravne sile zvile debla in upognile veje.

Ob lepem vremenu nam z vrhov Male gore seže oko daleč čez Kras, v Tržaški zaliv, do Savudrije in še dlje, na zahodu pa v Furlansko nižino. Na vzhodu nam pogled potuje čez masiv Nanosa v notranjost Slovenije. Pod nami se kot na dlani razprostira Vipavska dolina.

 Zgibanka Mala gora

VELIKONOČNI POHOD
Spleta preteklost s sedanjostjo


Le nekaj kilometrov od ceste, ki povezuje Ajdovščino z Novo Gorico, ob vznožju Kuclja in Čavna (na 200 m n.v.) leži vas Kamnje. Dostop do vasi je mogoč z avtomobilom, z avtobusom pa le do prvih hiš.

Pot nas vodi mimo pokopališča do cerkve in naprej čez kamnit most, ki je ponos kamenjskega kamnoseškega (štancarskega) izročila, do križišča, kjer je na velikonočni ponedeljek začetek pohoda.

Že od začetka sledimo markacijam planinske poti, ki nas vodi skozi zaselek Pirjevči do gozdne poti, ob kateri nas spremlja žuborenje Kamenjskega potoka. Po slabi uri hoje ob senožetih pridemo do križišča, kjer si lahko izberemo nadaljno pot.

Desno se steza odcepi čez Planino mimo Šije, v strmih serpentinah nas vodi naprej čez Kopice do Male gore. Z borovimi iglicami postlana steza je strma in nudi prijetno počutje v senci borovcev.

Levo sledimo kolovozu. Pot ni zahtevna, je nekoliko daljša in primerna za vsakogar. Po njej so včasih vozili seno z Male gore v dolino. Med potjo lahko občudujemo skalne prepade Kuclja in krušljive stene Črne peči. Nekje na sredi pobočja nas ob srednječavenski steni pozdravi lovski bivak Črna peč, kjer nas na dan pohoda lovci LD Čaven pogostijo s čajem. Še slabe pol ure hoje in že smo pri koči na Mali gori, kjer se naš pohod konča s krajšim programom, pozdravom pohodnikov ter prijetnim druženjem ob zvokih harmonike. Doživetje popestri polenta, zabeljena s košenino ter kozarček domačega.

Pohodnikom ponujamo vrnitev v dolino prek Sv. Pavla, kjer stoji cerkvica – spomenik žrtvam II. svetovne vojne. Sicer pa je greben Sv. Pavla znan še iz rimske dobe, saj si tu lahko ogledamo ostanke obzidja, na južnem delu je delno obnovljen vodni stolp.

Pot nas pripelje v zadnje zaselke Vrtovina. V zaselku Rebki zavije pot v Kamnje. Po njej pridemo do našega izhodišča.

POT KOSCEV IN GRABLJIC
tematska pot


Nad vasjo Kamnje se razprostira kamenjska gmajna. Nekdaj lepo negovani travniki, čeprav nekateri precej strmi, so danes večinoma zaraščeni, le tu in tam se še ohranjajo manjše jase, ki pa jih več ne kosijo. Bor, hrast in gaber, si neusmiljeno prilaščajo še neporaščena območja. Z zaraščanjem pa izginja tudi spomin na skrb in napore nekdanjih kmetov za ohranjanje travnikov, ki so bili za preživetje velikega pomena. Vsaka hiša v vasi je imela tudi
štalo, v njej pa nekaj glav govedi, obvezno kravo, kot pomemben člen v prehranjevalni verigi družin.

Govedi ni več, nekoč polni hlevi so večinoma preurejeni za druge namene. V vasi le še tu in tam zaznaš vonj po svežem gnoju, po štali, pa tudi v kuhinji mleko ne diši več tako, kot je dišalo.

Da bi vsaj nekoliko ohranili spomin na tiste težke, po pripovedovanju starejših vaščanov pa lepe, življenja polne in truda vredne čase, smo se kamenjski planinci odločili, da obnovimo nekdanjo pešpot – stezo, ki je vodila na senožeti v kamenjski gmajni.

To ni bila le steza trpljenja, ampak tudi srečevanj, pogovorov in sodelovanja. Kosci so po njej v svitu odhajali na dišeče senožeti; po njej so jim otroci nosili zajtrk in hiteli pomagat pri sušenju sena; gospodinje so v »jerbasih« (velikih pletenih košarah), pogrnjenih s prti, nosile možem in fantom kosilo.
Marsikatera potna kaplja je kanila na to stezo s prepotenih obrazov. Ves napor pa je bil pozabljen, ko so se v večernih urah zadovoljni in ponosni nad opravljenim delom vračali v dolino.

Opis poti
Pot koscev se začne na križišču pri kapelici, vodi levo po asfaltirani cesti skozi zaselek Pirjevci in kmalu preide na kolovozno pot, ki se ob potoku vzpne v Zgune, tu pa na ovinku pred mostom zavije levo na stezo. Ta je na začetku kar strma, na Batgelovcah se malo zravna in se čez Skuk vzpne do
Ris, kjer so se kmetje oskrbovali s hladno studenčnico. Na Koromajnku steza zavije v grmičevje in mešan gozd, kjer lepo zadiši po borovcih, in se vzpenja naprej proti Podplanini; tu prečka kolovozno pot in se drži označene planinske poti, ki čez Planino, Šijo in Kopice pripelje na Malo goro.

Pot koscev je tematska, saj pohodnik na njej spoznava predmete in orodje, ki so jih kmetje uporabljali med košnjo.iskalnik