ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

pohodne poti

Čaven

Koča Antona Bavčarja na Čavnu Gorski predel : Notranjska in Primorska
Najemnik koče Antona Bavčerja: Zdravko Bratina
Telefon: 031 399 841
E-pošta: ,

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.    
Ležišča:
- v sobah 10
- skupna ležišča 30
Sedeži v jedilnici 50

Na Čavnu se nas je nabralo lepo število in prav lepo je bilo posedati pred kočo v toplem spomladanskem soncu ... Opis postojanke:
Koča Antona Bavčerja stoji na obširni jasi med Velikim Modrasovcem na severu in Malo goro(1034 m) na južni strani koče, ki spadata v južno obrobje Trnovskega gozda s skupnim imenom Čaven. Prvo planinsko zavetišče je leta 1908 uredila Ajdovsko-Vipavska podružnica SPD v najemni sobi gozdarske koče. Po 2. svetovni vojni so ajdovski planinci uredili med vojno uničeno planinsko zavetišče v gozdarski koči in ga odprli 22. junija 1947. Imenovali so ga po Antonu Bavčerju iz Ajdovščine (1905-1944), ki so ga med vojno ustrelili v Trstu kot talca. PD Ajdovščina je leta 1963 gozdarsko kočo odkupilo ter jo uredilo in opremilo kot planinsko zavetišče. V letih 1978 in 1979 so zgradili prizidek ter obnovili vse prostore; zavetišče so preimenovali v kočo. Leta 1993 so lokalno cesto prestavili izpred koče za njo ter s tem zagotovili mir obiskovalcem koče. Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih od začetka maja do konca septembra. V gostinskem prostoru je 50 sedežev, točilni pult; pri mizah pred kočo je 40 sedežev; v dveh sobah je 10 postelj, na skupnem ležišču pa 30 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; tekoča voda, agregat za elektriko.  

Razgled:
Planinci na vrhu Čavna Od koče je razgled le proti jugovzhodu, z bližnjega razgledišča in golih vrhov pa je veliko širši. Proti severu in vzhodu vidimo obširno planoto Trnovskega gozda, Javornik, Nanos in Snežnik, v ospredju Otliško planoto s Predmejo in visokim robom, v katerem so Maj, Kovk in Podrta gora; v Vipavski dolini vidimo Ajdovščino, Vipavo, Podnanos, Vipavski Križ in druge kraje; na jugu seže pogled prek Krasa do Tržaškega zaliva, v tej smeri vidimo Vremščico in Trstelj; na zahodu je pod visokim robom Trnovskega gozda z vrhovoma Kucelj in Čaven spodnji del Vipavske doline, prek nje pa se pogled širi na Goriško pokrajino in Furlansko nižino ter ob jasnem vremenu še naprej proti Benetkam; na severu se razprostira Trnovski gozd z Malim Golakom, najvišjim vrhom te planote.

Dostop:
Avto: lokalna cesta, ki se kmalu za Predmejo odcepi od ceste Predmeja-Lokve (Col-Predmeja in Ajdovščina-Predmeja), s Predmeje do koče 8km; lokalna cesta iz Trnovega pri Gorici skozi naselje Rijavci in mimo gozdarske hiše Selovec 11km. AP Ajdovščina, Vrtovin, Predmeja, Trnovo pri Gorici; iz Ajdovščine skozi Lokavec 3h30; iz Vrtovina čez Kucelj 3h30; s Predmeje 1h30; iz Trnovega pri Gorici po TV 3h.
Zanimivejše ture:
Veliki Modrasovec (1353 m) 30 minut; Mali Modrasovec (1305 m) 15 minut; Kucelj (1237 m) 45 minut; Čaven (1185 m) 1h30; Mali Golak (1495 m) po SPP 3h.

Prehodi do drugih postojank:
Iztokova koča pod Golaki (1260 m) 2h30;
Pirnatova koča na Javorniku (1156m) po SPP prek Cola 9 do 10h.

Zanimive povezave:
Zima na Čavnuiskalnik