ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

izleti

Vipavska dolina vabi

Če želite tudi vi ujeti ta pogled, potem se iz Ceste odpravite proti Lokavcu, takoj ko se nekoliko dvignete nad Cesto, se ozrite in .... Rodovitna in vinorodna Vipavska dolina je že od nekdaj vabila človeka, da se je v njej naseljeval. Zgodovinarji domnevajo, da je bila naseljena že v času pred našim štetjem, morda celo v mlajši kameni dobi. Zagotovo pa je velik razcvet doživela v času rimskega imperija, o čemer priča vrsta najdišč.

Vipava
Kraj je zanimiv zaradi istoimenske reke, ki ima kar 7 stalnih izvirov, mestece pa je prepredeno z mostički in brvmi. Tu je nekdaj živel grof Lanthieri in mestu vtisnil svoj pečat. Na Vipavskem pokopališču pa si lahko ogledate še eno, svetovno pomembno zanimivost – dva sarkofaga, ki ju je iz enega svojih popotovanj v Vipavo pripeljal plemič Lavrin. Gre za dva primerka od petih, kolikor jih je še na svetu!
Priporočamo vam kratek postanek v Vinoteki Vipava (možnost degustacije vrhunskih vin), kjer si boste ogledali kratek film o naravnih in kulturnih znamenitosti območja občin Vipava in Ajdovščina. Rdeča nit filma sta vinarstvo in vinogradništvo.
Za ogled Vipave bi potrebovali dobro urico časa.

Zemono
je vas na poti proti Ajdovščini. Seveda najbolj poznana po dvorcu Zemono, ki si ga je za svoje užitke dal sezidati grof Lanthieri. Kraj pa je zanimiv tudi zaradi zgodovinskega dogodka – znamenite bitke »pri Mrzli reki«,  med cesarjema Evgenijem in Teodozijem.
Za ogled bi potrebovali slabe pol urice časa.

Ajdovščina

je osrednje mesto v Vipavski dolini, tu se pričenja zgodba o antični zgodovini naše dežele. Na mestu današnje Ajdovščine so arheologi našli celo vrsto ostankov nekdanje vojaške utrdbe Castra. Vabimo vas na sprehod okoli obzidja Castre in na ogled arheološke zbirke, s poudarkom na rimskodobni Ajdovščini.
V spodnjih prostorih muzejske stavbe ima svoj prostor tudi zelo zanimiva razstava fosilov iz zbirke Staneta Bačarja.  Na ogled ponuja okoli 1200 fosilov iz vse Slovenije, med njimi so zelo redki primerki, tudi takšni, ki so bili na našem območju najdeni prvič na svetu.
Ogled obeh muzejskih zbirk in sprehod okoli obzidja Castre – ura in pol (cenik).

Pilonova galerija Ajdovščina
Galerija enega naših največjih ekspresionističnih slikarjev in grafikov, ki je bil predvsem portretist in krajinar, je nastala leta 1973 iz zapuščine, ki jo je mestu podaril umetnikov sin. Na ogled je obsežen opus Pilonovih del, pa tudi arhivski fond z njegovimi rokopisi, korespondenco, knjigami in osebnimi predmeti. Avtor prenove stavbe, ajdovski arhitekt Svetozar Križaj, je za to delo leta 1976 prejel Plečnikovo nagrado.
Za ogled se lahko dogovorite neposredno v Pilonovi galeriji – 05 368 91 77, vzel pa vam bo približno dobro uro (cenik).

Lična hiša
Galerija Lična hiša z vedno zanimivimi razstavami je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 13.00 in od 16.00 do 19.00, ob sobotah od 9.00 do 12.00 ali po dogovoru na tel: 05 368 19 29 ali 040 839 729. Lično hišo sta ustanovila in odprla mož in žena David in Polona Ličen (iz priimka tudi izvira ime »Lična«). Oba sta zagnana umetnika, ki se uspešno trudita umetniško ustvarjanje  predstavljati na drugačen način. Poleg razstav se v Lični hiši vedno kaj dogaja: različne ustvarjalne delavnice, potopisna predavanja, predstavitve ter drugi kulturni dogodki.

Goče
Tesno pozidano naselje na razglednem slemenu griča med dolinama Branice in Vipave je spomenik slovenske kulturne dediščine. Goče so prvič omenjene že v 14. stoletju. Hiše imajo debele, iz kamna grajene zidove z majhnimi okenskimi odprtinami.
Sredi naselja leži na dvignjenem platoju znamenita cerkev Sv. Andreja iz 17. stoletja. Ob poti, ki povezuje cerkev  s pokopališčem, so postavljeni štirje kamniti oltarji, v oltarnih nišah so reliefne upodobitve prizorov križevega pota.
Pomembni razpoznavni znaki vasi, ki so povezani tudi z  njenim razcvetom, so trte, vino in kleti.
Na začetku vasi vas bodo počakali gospodarji Cejkotove domačije, vas popeljali na ogled vasi ter vam na svoji kmetiji, ki slovi po pridelavi odličnih vin, ponudili večerjo, sestavljeno iz tipičnih vipavskih jedi. Poleg se bo prilegel tudi kozarec vina iz njihove bogato založene kleti, ki je stara okoli 300 let!
Kontakt: Davorin Mesesnel, 031-398-496

Dobrodošli v deželi sonca, vina in prijaznih ljudi!

Za voden ogled se lahko obrnete na Društvo turističnih vodnikov Ajdovščina. V TIC Ajdovščina pa smo vam vedno na voljo za vsa dodatna vprašanja in podrobnosti na 05 36 59 140 ali po e-pošti .iskalnik