ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki




utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 10:00 - 18:00
sob: 8:00 - 12:00

tradicionalne jedi

Mineštre

Mineštra iz »frišnega zelja« in »brzot« (ohrovt)
50 dag »frišnega« zelja
30 dag »brzot« (ohrovt)
50 dag krompirja
30 dag kuhanega fižola
3 stroke česna
3 žlice moke
olje ali svinjska mast
sol
poper

Zelje in ohrovt razrežemo na trakove in jih v slanem kropu kuhamo približno pol ure.
Krompir zrežemo na rezine in ga skuhamo do mehkega. Malce ga pretlačimo. V kozico s krompirjem damo skuhan ohrovt in zelje ter skozi cedilo pretlačen fižol. Nekaj ga pustimo celega. Česen na drobno zrežemo in ga na olju ali masti rahlo prepražimo. Dodamo moko, da se speni in vlijemo v mineštro. Solimo in popramo ter kuhamo še nekaj minut.

Grahova mineštra

2 večja korenčka
2 lončka svežega ali zamrznjenega graha (približno 0,5 kg)
1 velika čebula
2 stroka česna
5 dag masla
10 dag sveže blitve
svež peteršilj
sveža zelena
listi čebule
nekaj vejic koromača
paradižnikov koncentrat
2 žlici moke
sol
poper
sveže nariban parmezan

V vrelo osoljeno vodo damo kuhati približno polovico graha, ki ga skuhamo do mehkega.
Na maslu zarumenimo čebulo in česen, dodamo preostali grah in na koščke narezan korenček. Počasi dušimo in po potrebi prilivamo toplo vodo. Čez nekaj časa dodamo sesekljane liste čebule in sesekljano blitvo (lahko tudi štore) ter še malce dušimo. Nato primešamo 1 žlico paradižnikovega koncentrata in 2 žlici moke ter malo prepražimo. Pazimo, da se nam ne prismodi. Zalijemo z vodo in dodamo skozi cedilo pretlačen grah. V mineštro vsujemo polovico sesekljanih čebulnih listov, zelene, peteršilja in koromača. Solimo in popramo, ter kmalu zakuhamo riž. Tik preden je mineštra skuhana, dodamo še preostala zelišča in nariban parmezan.

Zelenjavna mineštra »Sprehod po vrtu«:
5 dag masla
1 čebula
2 stroka česna
2 korenčka
2 mladi bučki
1 paprika
pest graha
nekaj narezanega stročjega fižola
1 velik krompir
listi blitve
listi čebule
zelena
peteršilj
paradižnikov koncentrat
1 žlica moke
1 dcl riža
sol
poper
nariban parmezan

Na maslu zarumenimo sesekljano čebulo in sesekljan česen, dodamo grah, narezan korenček in dušimo nekaj minut. Po potrebi dolivamo vodo. Postopoma dodajamo narezano papriko, stročji fižol in neolupljene mlade bučke. Dušimo, dokler voda skoraj ne izpari. Dodamo na kocke narezan krompir in sesekljano blitvo. Zelenjavo poprašimo z moko in dodamo malce paradižnikovega koncentrata. Dobro premešamo in pazimo, da se nam jed ne prismodi. Zalijemo z vodo in počakamo, da zavre. Zakuhamo riž, solimo in popramo. Dodamo še sesekljan peteršilj in zeleno ter parmezan.

Pašta fižol:

50 dag kuhanega fižola
polovica čebule
2 stroka česna
vejica ali dve sveže zelene ali nekaj koščkov gomolja zelene
manjša paprika
nekaj žlic olja
paradižnikov koncentrat
testenine po želji (polžki, šibioti, rinčice,..)
sol
poper

V kozico nalijemo vodo, dodamo papriko, gomolj zelene in počakamo, da zavre. Nato pretlačimo približno tri četrtine fižola, ostalega prihranimo celega. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo, česen in počakamo, da zarumeni. Nato dodamo žlico moke, paradižnikov koncentrat in pomešamo. Vlijemo v fižolovo juho. Solimo in popramo ter zakuhamo testenine. Na koncu dodamo še prihranjen fižol.

Ohrovtova juha
500 g ohrovta
300 g krompirja
50 g prekajenega svinjskega mesa
2 l vode
40 g svinjske masti
30g čebule
30 g moke
1-2 česnova stroka
20 g koruzne moke
sol. poper

Ohrovtove liste narežemo na tanke rezance, jih oparimo z vrelo vodo, da izgubijo svoj močan okus, nato pa pristavimo še 2 litra vode, prekajeno svinjsko meso in potrebno količino soli. po pol ure dodamo na kockice narezan krompir in koruzno moko in kuhamo do mehkega. Med tem na masti prepražimo seskljano čebulo, dodamo moko in počasi pražimo, da porumeni. Takrat dodamo sesekljan česen, pustimo le toliko, da zadiši, nato pa prežganje zakuhamo v juho. Vse skupaj pokuhamo še 10 minut, popopramo in po potrebi dosolimo. Juho pustimo najmanj pol ure, da počiva. Nato pa jo toplo ponudimo s koruznim kruhom.

Najprimernejši čas za pripravo te juhe je pozna jesen in zima.

Porova kremna juha
300 g pora
300 g krompirja
30 g olja
20 g svinjske masti
30 g prekajenega svinjskega mesa
1 česnov strok
2l vode
sol, poper, peteršilj

Na svinjski masti popražimo prekajeno meso, dodamo na kolobarje narezan por, ga solimo, in popopramo ter dušimo toliko časa, da uvene. Nato dodamo olupljen narezan krompir, zalijemo z vodo in kuhamo do mehkega. Med tem pripravimo prežganje iz olja, moke in česna in ga zakuhamo v juho. Vre naj še kakšnih 10 minut. Nato juho prepasiramo in ji dodamo sesekljan peteršilj.
Ponudimo toplo z opečenimi kockicami koruznega kruha. Najprimernejši čas za pripravo te juhe je zima.

Juha iz zelene
300 g krompirja
400 g zelene - gomolj
2 l vode ali zelenjavne juhe
sol, poper
30 g svinjske masti
20 g olja
30 g moke
1 majhna čebula
1 česnov strok
žlica kisle smetane
50 g sesekljanih listov zelene (po želji kos prekajenega mesa)

Krompir in zeleno olupimo, zrežemo na manjše kose in kuhamo v vodi ali zelenjavni juhi do mehkega. Takrat damo prežganje, ki ga naredimo iz masti in olja.  Na njem prepražimo sesekljano čebulo, moko, zeleno - liste in česen. Vse skupaj pokuhamo še 10 minut, nato pa na grobo prepasiramo. Juhi na koncu izboljšamo okus s kislo smetano in sesekljanimi listi zelene. Poleg ponudimo opečene razine kruha.

(avtor Matej Tomažič)












iskalnik

Koledar dogodkov