ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki




utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 10:00 - 18:00
sob: 8:00 - 12:00

tradicionalne jedi

Jedi za praznovanja

Skutni štruklji:
Vlečeno testo:
30 dag mehke moke
1 žlica olja
1 celo jajce
1 žlička kisa
1 žlička soli
približno 1,5 dcl tople vode

Moko damo v skledo, naredimo v sredi jamico in vanjo damo jajce, olje in sol. Mesimo tako, da počasi prilivamo toplo vodo in vmešavamo moko. Ko dobimo primerno gostoto, ne pretrdo in ne premehko testo, ga dobro pregnetemo. Pokrijemo s pogreto skledo in pustimo, da počiva vsaj pol ure, lahko tudi čez noč. Hlebček nato pomokamo in ga zvaljamo v krog s premerom pol metra. Robove tanjše zvaljamo, da se kasneje lepo razvlečejo. Preden začnemo vleči, namažemo testo z maščobo, da se med vlečenjem ne prijemlje.

Nadev:
50 dag skute
8 dag zmehčanega masla
10 dag sladkorja
3 jajca (rumenjaki posebej, beljaki – sneg)
10 dag belih domačih drobtin
2 dcl kisle smetane
15 dag rozin, ki smo jih prej namočili v rumu
limonin sok

Štrukelj položimo na vlažen, z drobtinami potresen prtič ter ga vanj zavijemo. Na obeh koncih zavežemo z vrvico.
Kuhamo ga v osoljenem kropu 30 – 45 minut. Štrukelj naj gleda za dober prst iz vode, zato da ga sopara rahlja. Kuhan štrukelj dvignemo iz vode, položimo na pekač, malo odcedimo, nato odvijemo, narežemo in zabelimo. Potresemo s sladkorjem in zmletimi orehi.

Jabolčni zavitek
Vlečeno testo:
280 g moke
1 jajce
175 ml mlačne vode
1 žlica olja
ščepec soli
limonin sok

150 g raztopljenega masla

Za nadev:
olupljena jabolka, narezana na koščke ali naribana
sladkor
rozine
limonin sok

Vse sestavine za testo dobro zmešamo. Če je testo premehko, dodamo moko, če se nam zdi pretrdo, pa dodamo mlačno vodo. Testo moramo zares dobro pregnesti. Testo premažemo z oljem in pustimo počivati eno uro.
Na pomokanem prtu testo razvaljamo v velikosti pravokotnika. Nato pričnemo z vlečenjem testa. Testo previdno raztegujemo od sredine navzven. Ko je testo zelo tanko razvlečeno, ga takoj pokapamo z raztopljenim maslom, da se ne izsuši. Po potrebi obrežemo debelejše zunanje dele.
Po razvlečenem testu enakomerno potresemo naribana jabolka, tako da eno tretjino testa pustimo praznega. Jabolka potresemo s sladkorjem, limoninim sokom in rozinami, ki smo jih prej namočili v rumu. Po želji dodamo tudi cimet. Zavitek zvijemo s pomočjo prta. Testeni valj predenemo na namazan pekač, premažemo s stopljenim maslom in pečemo pri 190 stopinjah 30 – 40 minut. Preden postrežemo, potresemo s sladkorjem v prahu.

Različice:

Slivov zavitek: slive izkoščičimo, razčetverimo, sladkamo, po nadevu potresemo še mlete orehe, lahko pa tudi samo nekaj sesekljanih.
Češnjev zavitek: češnje izkoščičimo, prepolovimo, sladkamo, po nadevu potresemo mlete orehe ali na maslu prepraženimi drobtinami.
Sirov zavitek: približno 350 g skute primešamo 5 – 6 žlic sladke smetane. Dodamo sladkor, vaniljin sladkor, 1 jajce in rozine, ki smo jih predhodno namočili v rumu ali limoninem soku.












iskalnik

Koledar dogodkov