ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki




utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 10:00 - 18:00
sob: 8:00 - 12:00

tradicionalne jedi

Velikonočne jedi

Žepca (Žolca):
10 l vode
2,5 kg govejega in svinjskega mesa
svinjski parklji, svinjska ušesa, kolenčne kosti, lahko tudi kakšna telečja kost
jušna zelenjava (korenje, čebula, zelena, peteršilj, lovorjev list)
cel poper
sol

Vse sestavine kuhamo 5 – 6 ur. Žepca ne sme močno vreti, medtem ko jo kuhamo, iz nje pobiramo mast. Ko je kuhana in ohlajena, poberemo še preostalo mast. Na krožnike ali manjše posodice damo najprej na koščke narežemo meso, zalijemo z juho, dodamo lovorjev list in polovico trdo kuhanega jajca. Postavimo na hladno, da se strdi.

Velikonočna potica:
testo:
50 dag moke
3 dag kvasa
2,5 dcl mleka
10 dag masla
2 žlici olja
4 žlica sladkorja
1 kavina žlička soli
4 rumenjaki 1 žlica ruma
naribana lupinica bio limone
nekaj kapljic limoninega soka

nadev:
30-40 dag mletih orehov
2 dcl sladke smetane
mleko po potrebi
4 dag masla
nekaj žlic sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici medu
nekaj kapljic limoninega soka
1 žlica ruma
sneg 3 beljakov
10 dag rozin, namočenih v rumu

Iz sestavin sobne temperature zamesimo kvašeno testo, ki naj pol ure vzhaja. Medtem pripravimo nadev. Čez mlete orehe prelijemo vročo zmes iz mleka, smetane, masla in sladkorja. Nadev naj bo mazav. Dodamo še med, limonin sok in rum.
Testo enakomerno razvaljamo 1 cm debelo in ga premažemo z nadevom, ki smo mu narahlo vmešali sneg iz beljakov. Potresemo z rozinami in zvijemo.
Preložimo v okrogel model za potice in pustimo pol ure, da vzhaja. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Vzhajano testo prepikamo s pletilko in premažemo z beljakom.
Pečemo eno uro. Potico med peko pokrijemo s papirjem, da se po vrhu ne zapeče preveč. Preden potico zvrnemo, naj se 1 uro hladi v modelu.
Ohlajeno potico potresemo s sladkorjem v prahu.

Pinca (Sladek velikonočni kruh):
50 dag moke
30 g svežega kvasa
7 dag sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
0,5 l mleka
3 rumenjaki
13 dag masla
pol žličke soli
limonina lupinica
nekaj kapljic limoninega soka
3 žlice ruma

Zamesimo boljše kvašeno testo, pomembno je, da ga stepamo čim več časa. Pustimo, da na toplem vzhaja. Vzhajano testo razdelimo na tri dele, vsakega dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Tri hlebčke položimo na pomazan tortni model in pustimo, da vzhaja. Vzhajano pinco pomažemo s stepenim jajcem in položimo v ogreto pečico.


Menihi:
1 kg moke
1 dag soli
2 dcl mleka
20 dag masla
5 rumenjakov
6 dag kvasa
5 dag sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 žlica ruma
naribana limonina lupina

3 pirhi
stepeno jajce za premaz

Iz sestavin zamesimo kvašeno testo, ki naj na toplem vzhaja. Vzhajano testo razdelimo tri krat na tri dele, vsakega dobro pregnetemo. Iz testa naredimo trakove, iz katerih spletemo kite. V vsako kito vstavimo pirh za glavo in pustimo, da ponovno vzhajajo. Menihe premažemo s stepenim jajcem in spečemo.

Sladki hren
Na maslu prepražimo tri žlice sladkorja, da porjavi. Ko se sladkor stopi, dodamo pretlačeno belo žemljo in začnemo počasi dolivati vodo. Dodamo še tri velike žlice naribanega hrena. Pokrijemo in počasi kuhamo na majhnem ognju in po potrebi prilivamo vodo. Malo solimo.












iskalnik