ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki




utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 10:00 - 18:00
sob: 8:00 - 12:00

tradicionalne jedi

Pustne jedi

Krofi
1 kg namenske moka za krofe
6 dag svežega kvasa
0,5 litra mleka
4 žlice sladkorja
1 zvrhana žlička soli
15 dag masla
7 rumenjakov
4 žlice ruma
naribana limonina lupinica
nekaj kapljic limoninega soka
marelična marmelade za nadev
sladkor v prahu za posip
olje za cvrtje

Preden začnemo z delom, moramo prostor dobro ogreti, prav tako morajo imeti vse sestavine in pripomočki sobno temperaturo. Iz sestavin zamesimo dobro kvašeno testo, ki ga s kavlji ročnega mešalnika stepamo 15 minut, da bo testo zares rahlo in gladko. Na toplem naj vzhaja približno 1 uro. Nato ga zvrnemo na ogreto desko, dobro pregnetemo, da ne bodo imeli krofi lukenj in pustimo, da ponovno vzhaja 15 minut. Testo razvaljamo 2 prsta debelo in izrežemo kroge, ki jih polagamo na ogret prt.
Po 20 minutah pričnemo s cvrtjem. V kozici naj olje sega dva prsta visoko. Krofi bodo imeli lep venček, če bodo primerno vzhajani (odvisno od temperature v prostoru in tudi od gostote samih krofov). Ko ima olje primerno temperaturo, polagamo vanj krofe tako, da se zgornja stran cvra prva. Kozico pokrijemo in cvremo približno 2 minuti (obvisno od velikosti in gostote krofa), nato jih obrnemo in nepokrite cvramo še 2 minuti. Če je temperature olja previsoka, bodo krofi preveč zapečeni, v sredini pa surovi. Če je temperatura premalo razgreta, bodo krofi vpili veliko maščobe.
Krofe najlažje pobiramo s pletilko in jih polagamo na papirnate brisačke. V ohlajene krofe vbrizgamo marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu.


Krhke "štraube"
35 dag moke
4 dag masla
3 rumenjaki
1 jajce
1 žlička soli
1 žlica sladkorja v prahu
4 zvrhane žlice kisle smetane
3 žlice belega vina
2 žlici ruma
nekaj kapljic limoninega soka

Moko presejemo na desko, vanjo nadrobimo zmehčano maslo, dodamo jajce in rumenjake, sol, sladkor, kislo smetano, vino, rum in limonin sok. Vse sestavine zamesimo v voljno testo, po potrebi dodajamo moko. Testo mora biti mehkejše od testa za rezance, vendar trše od vlečenega testa.
Testo gnetemo z rokami kar precej časa, da postane gladko in brez luknjic, če ga prerežemo. Testo razdelimo na dva hlebčka, zavijemo v foljo in damo na hladno vsaj za pol ure.
Hlebček zelo na tanko razvaljamo in s posebnim nazobčanim koleščkom izrežemo "štraube" - pravokotnike z dvema zarezama v sredini.
v kozici segrejemo olje za cvrtje, ki mora imeti višjo temperaturo kot pri krofih. Preden ocvremo, vsako "štraubo" pretaknemo in malce nategnemo. "Štraube" zlatorumeno ocvremo z obeh strani. Paziti moramo, da jih ne zapečemo preveč, saj se zelo hitro ocvrejo. Odlagamo ji na papirnate brisačke in potresemo s sladkorjem v prahu.












iskalnik