ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

izleti

Iz griča na hrib

Izlet pričnemo zahodno od Ajdovščine, kjer  se sredi Vipavske doline dviga Vipavski Križ, dobro vidno obzidano mestece na griču.

VIPAVSKI KRIŽ
je eden najbolj dragocenih spomenikov kulturne dediščine. V zgodovino se je zapisalo kot najmanjše mesto, ki na širšem geografskem območju pustilo velik pečat. Že leta 1482 so ga Goriški grofje obdali z obzidjem, leta 1507 je dobil trške pravice, leta 1632 pa ga je cesar Ferdinand povzdignil v mesto. Danes je še posebej poznan po Kapucinskem samostanu, v katerem je živel tudi pridigar Janez Svetokriški.
Ogled traja približno uro in pol. Za ogled samostana in samostanske knjižnice je lepo prispevati kak evro na osebo.  

Polni vtisov se odpravimo na drugo stran glavnih cest, kjer ob vznožju Kuclja in Čavna leži vas Kamnje.

KAMNJE
Čeprav so prvi priseljenci svoje hiše postavili le nekaj više nad nadmorsko višinino 200 m, se od tu ponuja domačinom in obiskovalcem lep razgled. Še lepšega razgleda pa so deležni tisti, ki se bodo iz vasi odpravili na izlet na Malo goro, Čaven, Kucelj in druge okoliške hribe.
Fara Kamnje je omenjena že v 14.stoletju. Kamenski rokopis iz 16 stoletja je napisan v glagolici in je edino znano glagolsko besedilo na Goriškem. Proti koncu naselja Kamnje, stoji cerkev Sv. Mihaela. V župnišču hranijo Groharjevo sliko Sv. družina in farne matične knjige, ki segajo do leta 1630.
V Kamnjah si je vredno ogledati tudi stoletni  most med Brithom in Pirjevčami, ki je bil v času gradnje (1885) največji objekt v vsej Vipavski dolini.

Ogled Vipavskega Križa in Kamenj traja približno tri ure. Čas je, da napolnimo želodčke s katero tipično vipavsko jedjo, ki jih lahko okusimo v naših gostilnah.

Po kosilu v gostilni Sivi Čaven v Potočah (tel.: 05/ 368 81 08, 05/ 368 81 07), nas raziskovalni duh vodi še do dveh višje ležečih postojank, ki sta v preteklosti zaznamovala življenje v teh krajih.

Vodni stolp nad Vrtovinom SV. PAVEL NAD VRTOVINOM
Nad vasjo Vrtovin je postavljen nad vodni izvir v pečini južnega pobočja pod Školjem sv. Pavla vodni zbiralnik, pozidan v obliki stolpa. Stolp je z 11 metri najstarejša tako visoka še ohranjena rimska arhitektura pri nas.  

Ravne nad Črničami PROTITURŠKI TABOR NAD ČRNIČAMI
Spada med največja arheološka najdišča na Primorskem. Obzidje je oklepalo nepravilen pravokotnik s križnimi stolpi na vogalih. Znotraj obzidja se je razvila vasica s kapelo na vogalih. Je del krožne sprehajalne poti Črniče – Tabor – Sv. Pavel – Črniče.

VIPAVSKA VINSKA CESTA
Pogled iz vseh obiskanih razglednih krajev nam pove, da je v Vipavski dolini doma kmetijstvo. V nižini so podnebni pogoji odlični za pridelovanja sadja in zelenjave, na gričevju pa se razprostirajo vinogradi, ki dajejo slovito vinsko kapljico. Ponudniki odlični vipavskih vin so vključeni v Vipavsko vinsko cesto, ki pelje skozi 27 vinskih krajev v zgornji Vipavski dolini.

Vinogradniki na 2200 hektarih vinogradov pridelujejo odlično vipavsko vino, med drugim tudi domače sorte, kot sta pinela in zelen, na katere so še posebej ponosni.
Degustacija v hramu ponudnika na Vipavski vinski cesti vam bo vzela kakšno uro časa, cena pa je odvisna od vaših želja.

Izlet tako nadaljujemo pri obisku katerega od vipavskih vinskih hramov, kjer nas vedno toplo sprejmejo domačini. V hramih pogosto pesem doni, zato se domov nam ne mudi…

Za voden ogled se lahko obrnete na Društvo turističnih vodnikov Ajdovščina. V TIC Ajdovščina pa smo vam vedno na voljo za vsa dodatna vprašanja in podrobnosti na 05 36 59 140 ali po e-pošti .
iskalnik