ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki




utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 10:00 - 18:00
sob: 8:00 - 12:00

tradicionalne jedi

Recepti tradicionalnih vipavskih dobrot

Jota ali vipavska juha:
0,30 dag kuhanega fižola (najbolje češnjevca)
0,50 dag krompirja
0,70 dag kislega zelja ali repe
2 žlici svinjske masti
2 sesekljana stroka česna
2 žlici moke
lovorjev list
sol
poper
po želji nekoliko suhega svinjskega mesa

Kislo zelje ali repo skuhamo v manjši količini osoljene vode. Olupljen krompir narežemo na kose, ga skuhamo in malo pretlačimo, a ne preveč. Kislo zelje ali repo malo odcedimo (odvisno, kako imamo radi kislo) in dodamo krompirju. Približno polovico fižola pretlačimo skozi sito, polovico ga k juhi dodamo celega. Na masti prepražimo česen, lovorjev list in moko. Vlijemo k juhi, po občutku solimo in popramo. Kuhamo še nekaj minut in jota je pripravljena. Jedi izboljšamo okus, če v njej kuhamo kos suhe svinjine.  

Sladka repa:
0,5 kg repe
1 velika žlica masti
1 žlička sladkorja
1 velika žlica moke
sol
poper

Svežo repo olupimo in narežemo na majhne kocke. Kuhamo jo v osoljeni vodi do mehkega. Na vroči maščobi zarumenimo sladkor, dodamo moko in kuhano repo. Solimo in popramo. Na majhnem ognju dušimo še nekaj minut.

Domači bleki s »pomidorovo« omako:
Bleki:
50 dag moke
3 – 4 jajca
mrzla voda

Moko presejemo na desko, naredimo na sredi vdolbinico, ubijemo vanjo jajca in po potrebi mrzlo vodo. Najprej vse skupaj vgnetemo z nožem, nato z rokami. Testo mora biti voljno, vendar ne premehko, ker se pri valjanju rado trga.  Gnetemo tako dolgo, da ni v testu nobenih luknjic, ko ga prerežemo. Testo razdelimo na hlebčke. Vsakega posebej še dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo, da počiva pol ure. Hlebčke nato na pomokani leseni deski na tanko zvaljamo v krpe. Ko so osušene, jih zrežemo v velikosti širokih rezancev, blekov (1 × 3 cm).
Skuhamo jih v slanem kropu. Pozor pri času kuhanja domače pašte, saj je zelo hitro kuhana!

Sladka »pomidorova« omaka:
4 veliki, mesnati, zreli domači paradižniki
5 dag masla
2 žlici belih krušnih drobtin
sladkor
sol
poper

Cele paradižnike položimo v vrelo vodo in jih kuhajmo nekaj minut. Ko se nekoliko ohladijo,  jih olupimo, odcedimo in pretlačimo skozi gosto cedilo. Paradižnikovo zmes položimo v manjšo posodo in na majhnem ognju pustimo, da voda nekoliko izpari. Maslo segrejemo, vsujemo drobtine, malce prepražimo in vsujemo v mezgo. Po občutku solimo, sladkamo in popramo. Kuhamo še nekaj minut.

»Snideno« testo (gluhi štruklji):
50 dag moke
2,5 dag kvasa
0,5 polnomastnega mleka
1 jajce
5 dag masla
1 žlica olja
0,5 žličke soli
1 žlička sladkorja

maslo in drobtine za zabelo
sladkor
mleti orehi

Iz navedenih sestavin sobne temperature zamesimo testo,  ki naj ne bo pretrdo. Da bodo štruklji rahli, je treba testo precej časa stepati. Testo pustimo na toplem, da vzhaja. Ko se testo vzdigne na dvojno količino, ga razdelimo na 4 kose, iz katerih napravimo štručke. Vsako štručko dobro pregenetemo in zopet pustimo na toplem, da vzhajajo. Vzhajane štručke položimo v osoljeno vrelo vodo ali v posebno posodo za kuhanje na pari. Štruklje kuhamo na zmernem ognju približno 20 minut. Zrežemo jih s sukancem na tanke rezine, zabelimo z maslom in drobtinami ter potresemo s sladkorjem in orehi.

Vinski »zos«
20 dag drobtin belega kruha, ki smo jih sami naribali
belo vino
voda
maslo
sol
sladkor

Na maslu prepražimo drobtine, da zarumenijo. Zalijemo z belim vinom in vodo, da nastane kaša. Solimo in sladkamo ter kuhamo še nekaj minut.

Ta priloga se odlično poda k praženemu krompirju.

Frtala
2 jajci
sol
olje
dodatki: klobasa, zelišča, sir

V posodi razžvrkljamo jajci, solimo in dodamo različne dodatke – narezane klobasice, nariban sir, sesekljana zelišča,… najbolj tipična so melisa, koromač, bazilika. Jajčno zmes vlijemo na razgreto olje in spečemo.

Šelinka
Med jedmi, ki so bile včasih pogosto na mizi, danes pa se jih le še redki spominjajo, je tudi juha iz zelene ali šelnova juha oz. šelinka. ta je bila v prejšnjem stoletju obvezno na mizi ob trgatvi, gospodinje so je postregle za večerjo. Juho iz zelene so prelile čez krompirjevo ali koruzno polento.

Gomolj zelene narežemo na kocke, zelenine liste pa drobno sesekljamo. Vse skupaj zalijemo z vodo, solimo in juhi dodamo kos slanine, najboljše domačega pršuta. Juho kuhamo, dokler zelena ni mehka. Posebej na masti prepražimo malo moke in s prežganjem zgostimo juho, za okus pa dodamo šcepec popra. Juho prelijemo čez polento, ki jo postrežemo v globokem krožniku ali v skledi.

Vir: Da ne bi pozabili
     Planina pri Ajdovščini
     Običaji in recepti naših prednikov











iskalnik