ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

izleti

V zavetju Čavna

Kamnje
Tokrat bomo Vipavsko dolino občudovali v slikovitih vasicah, ki so nametane ob vznožju Čavna. Zbrali se bomo v vasici Kamnje, le nekaj kilometrov iz Ajdovščine v smeri proti Novi Gorici. Fara Kamnje je omenjena že v 14. stoletju. Da pa so bile Kamnje res imenitna fara, pod varstvom samega cesarja, in nekakšno duhovno središče Vipavske doline, nam priča Kamenski rokopis iz 16 stoletja. Napisan je v glagolici in je edino znano glagolsko besedilo na Goriškem. Na koncu naselja Kamnje si bomo ogledali cerkev Sv. Mihaela. V župnišču hranijo Groharjevo sliko Sv. družina in farne matične knjige, ki segajo do leta 1630.
V Kamnjah si je vredno ogledati tudi stoletni  most med Brithom in Pirjevčami, ki je bil v času gradnje (1885) največji objekt v vsej Vipavski dolini.

V bližini vasi, v zaselku Kukanje, se nahaja  vinska klet Tilia, kjer se lahko dogovorimo za degustacijo vrhunskih vin, lahko pa se odločimo za kosilo v Potočah, v prijetni gostilni Sivi Čaven. Takoj ko zapustimo Potoče, že ugledamo Vrtovin.

V baročni cerkvi lahko občudujete izjemen stilni dosežek - poznogotsko leseno plastiko Marije z otrokom iz 15. stoletja. Vrtovin
Vrtovin sestavljajo nizajoči se zaselki od glavne ceste na jugu do višjega in strmega pobočja Kuclja. Številni potoki so včasih gnali mline in žage. Baročna cerkev sredi naselja hrani dragoceno opremo iz različnih obdobij. Med njo je izjemen stilni dosežek poznogotska lesena plastika Marije z otrokom iz 15. stoletja. Nad vasjo stoji pod Školjem sv. Pavla vodni zbiralnik, pozidan v obliki stolpa. Stolp je z 11 metri najstarejša tako visoka še ohranjena rimska arhitektura pri nas.

Črniče
Pot nadaljujemo proti Črničam. Črniče so zelo staro naselje,  prafara. Med vaškimi stavbami izstopa samotna domačija Huhov mlin,  z mlinom in hrastovim gajem. V obdobju narodnostnega prebujanja so tu odprli čitalnico, v vasi pa je bila tudi poštna postaja. V Črničah je ohranjeno tudi vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne.

Pešpot po soteski do Tabora
Od tu se odpravimo peš do zaselka Tabor, ki leži vrh skalne vzpetine.  Tamkajšnje obzidje je bilo zgrajeno v obrambo pred Turki in Benečani. Tudi sicer je Tabor pomembno  arheološko najdišče. Obzidje je oklepalo nepravilen pravokotnik s križnimi stolpi na vogalih. Znotraj obzidja se je razvila vasica s kapelo na vogalih.
Pešpot nas vodi po naravni soteski, skozi katero teče hudournik Ravenščak, ki se prebija v nižino čez slikovite slapove in kaskade, kamnite pregrade in manjše in večje tolmunčke. Posebno zanimiv je najvišji slap (10 metrov) in tolmun Čeber, ki leži nad njim. Na sredini soteske si lahko ogledamo 50 metrov dolgo jamo, ki ji domačini pravijo Huda luknja. Zaradi vode je v soteski posebno v vročini prijetno hladno. Na zgornjem delu soteske srečamo ostanke mlina, ki so ga še pred leti uporabljali. Ko izstopimo iz soteske, nas pot pelje po asfaltirani cesti do križišča, kjer zavijemo na desno in se povzpnemo do Tabora. Na izhodišče se vrnemo po jugovzhodni strani Tabora po stezi mimo nekdanjega oljčnega nasada. Preden pridemo do potoka, nas pot pelje še mimo kostanjevega nasada.

Pot ni zahtevna in je primerna tako v toplem kot hladnem vremenu. Prehodimo jo v dveh urah.

Večerjo si privoščimo na Turistični kmetiji Arkade.

Za voden ogled se lahko obrnete na Društvo turističnih vodnikov Ajdovščina. V TIC Ajdovščina pa smo vam vedno na voljo za vsa dodatna vprašanja in podrobnosti na 05 36 59 140 ali po e-pošti .iskalnik