ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

šport in rekreacija

Kolesarjenje

Kolesarji na Hrušici Območje občine Ajdovščina ponuja obilo možnosti in priložnosti za kolesarjenje vseh težavnostnih stopenj in slogov:
kolesarske poti prilagojene za družine,
malo bolj zahtevne za rekreativne športnike,
poti za gorske kolesarje in
nenazadnje tudi proge za športnike adrenalinskega kova.

Izposoja koles- potep s kolesom je v poletnih mesecih eden najzanimivejših in najprijetnejših načinov za gibanje v naravi. Razgibana pokrajina Vipavske doline, imenitne razgledne točke, vse to in še mnogo več boste doživeli, če se odločite za ogled Ajdovščine in okolice na kolesu. V športnem centru Ajdovščina ponujajo izposojo koles, s katerimi lahko doživite Vipavsko tudi drugače. Trenutno je na voljo dvoje odraslih in dvoje mladinskih koles, s pripadajočo opremo (tudi čelade).
Cena izposoje:
1 ura 3,00€
3 ure 6,00€
6 ure 8,00 €
12 ur 10,00 €

Načrte kolesarskih poti je zasnovala Urška Štrancar. Poti so objavljene tudi v zloženki Ajdovščina, izhodišče mnogih poti, ki je opremljena z zemljevidom območja občine Ajdovščina. Zloženke so vam na voljo na TIC Ajdovščina ali v elektronski obliki:
 Zgibanka kolesarjenje - zemljevid

ODKRIJ ZGOVORNOST ZVOKOV: ob Hublju in Vipavi
(Ajdovščina – izvir Hublja – Gorenje – Lokavec – Cesta – Vipavski Križ – Male Žablje – Velike Žablje – Uhanje – Ustje – Ajdovščina)

Zapeljite se ob dveh pomembnih rekah Vipavske doline, ob Hublju in Vipavi. Vsaka ima svoj značaj in svoje značilnosti. Vipava je polna življenja in vijugasto teče po rodovitni Vipavski dolini, Hubelj pa je živahen hudournik.  

Najprej zavrtite pedala do izvira Hublja, ki je še posebej veličasten po obilnem deževju. Prisluhnite zvokom. Šumenje vode in petje ptic ustvarjata prijetno, pogosto prezrto sozvočje.  

Svojevrstna glasba je zvenela tudi ob udarcih kladiv lokavških kovačev, ki so uglašeno obdelovali železo in jeklo. Potoka Lokavšček in Jevšček sta nekoč poganjala več žag, mlinov in kovačij v Lokavcu ter okolici. V zaselku Kuši je na ogled tradicionalna kovačija, ki je preurejena v kovaški muzej.

Cerkve v Vipavskem Križu Kako pa zvenijo molitve menihov v Vipavskem Križu? Starodavno obzidano mestece na griču ima bogato zgodovinsko, kulturno in duhovno dediščino: župnijsko cerkev Svetega Križa, Kapucinski samostan z bogato knjižnico in nekdaj mogočen grad s štirimi stolpi. Pred cerkvijo Svetega Križa je pridigal Primož Trubar, v samostanu pa je dolga leta živel in delal znameniti pridigar Janez Svetokriški. Danes je Kapucinski samostan s knjižnico odprt tudi za obiskovalce. Tu lahko spoznate samostansko življenje in prisluhnete zgovorni tišini.

Iz Vipavskega Križa se spustite proti Velikim Žabljam in kolesarite naprej ob reki Vipavi. Naj vam njeni zvoki povedo kakšno novo zgodbo.  

DOLŽINA POTI - 26,7 km
SREDNJE ZAHTEVNA POT

ODKRIJ UBRANOST OKUSOV: po Vipavskih gričih
(Dolenje – Planina – Erzelj – Goče – Manče – Lože – Slap – Dolenje)

Če uživate v raznolikosti okusov, ste izbrali pravo pot. Začnite jo v Dolenjah in se vzpnite na Planino, kjer se lahko pri cerkvici sv. Pavla sprostite v prekrasnem razgledu na Vipavsko dolino. Zajemite sapo in se odpravite naprej na Erzelj ter se na vrhu Tabora osvežite s čisto studenčnico.
Z Erzelja vas pot vodi na Goče. Naj vam kamen spregovori o preteklosti. Goče so spomeniško zaščitena vasica z ozkimi ulicami, več sto let starimi kamnitimi oltarji in znamenitimi obokanimi kletmi. V vasi je danes ohranjenih več kot 60 tovrstnih kleti. V obokanem hramu nazdravite življenju, okusite sadove Vipavskih gričev in poskusite dobrote vipavske kuhinje.

Z Goč se po serpentinah spustite navzdol do Manč in uživajte v panoramski vožnji. V Ložah se pomudite tudi pri baročnemu dvorcu Leutemberg in uživajte v kraljevskem razgledu.
Prav vsaka vas na tej poti je znana po dobrem vinu. V sleherni kaplji boste okusili ljubezen, spoštovanje in trdo delo.

Na izhodiščno točko se vrnite po makadamski poti med vinogradi in travniki, zadovoljni, ker znate uživati okuse življenja.  

DOLŽINA POTI - 21 km
SREDNJE ZAHTEVNA POT

ODKRIJ, KAJ ZMOREŠ: na Goro
(Ajdovščina – Col – Gozd – Kovk – Otlica – Predmeja –(Čaven) – Predmeja – Lokavec – Ajdovščina)


Pot je polna vzponov in spustov. Če vas je življenje že utrdilo, se ji predajte z užitkom. Začnite v Ajdovščini in se po serpentinah vzpnite do Cola po nekdanji rimski cesti, ki je v času Rimljanov povezovala Oglej in Ljubljano.

Zanimiv kraški pojav na Gori - škraplje Na Colu zavijte proti Predmeji in kolesarite skozi vasi Gozd, Kovk in Otlica. Tu je kraški svet s številnimi vrtačami, brezni in jamami. Ob cesti so poleg ostalih naravnih in kulturnih znamenitosti še posebej zanimive kraške škraplje, gladke poševne kamnite plošče, v katere je voda izdolbla žlebiče. Svojevrstna narava kroji način življenja človeku, ki si je tu uredil svoj dom. Domačije na Gori so že pregovorno okrašene z najlepšim cvetjem.
Ko po razgibani poti pridete do Predmeje, se skozi v kamen izklesane predore samo v nekaj minutah spustite nazaj v dolino. Sprejmite izkušnjo Gore. Naj vam pomaga odkriti, kaj zmorete.

DOLŽINA POTI - 34,8 km
ZELO ZAHTEVNA POT

ODKRIJ VZNEMIRLJIVOST MIRU: daleč stran
(Koča Antona Bavčerja na Čavnu - Selovec - Mala Lazna – preval Strgarija – Koča Antona Bavčerja na Čavnu)

Hladnikovka Pot se začne pri planinski koči Antona Bavčerja na Čavnu. Tišina, mir in samo vi v objemu narave, odmaknjeni od mestnega hrupa in vrveža. Sprejmite izziv fizično zahtevne in naporne poti, ki vam omogoča tekmovanje s samim seboj in vas pelje po osrčju Trnovskega gozda. Vstopite v svet skrivnosti in vegetacijskih posebnosti. Svojstvena kombinacija jelke, smreke, macesna in bukovega gozda, ki uspevajo skupaj z mediteranskim črnim gabrom in malim jesenom, pa tudi pestro število živalskih vrst, so odraz prepletanja vplivov celinskega in mediteranskega podnebja.  

V Paradani poiščite edinstven (svojevrsten) primerek mogočnega javorja in smreke, ki skupaj rasteta v sožitju, ter odkrijte veliko ledeno jamo, iz katere so včasih tovorili led celo v Egipt. Vas zanima najmogočnejše drevo v Trnovskem gozdu? Premer orjaka znaša več kot meter, v višino meri preko 30 metrov. Ker je javor votel, se lahko splazite vanj.

Od blizu si oglejte Smrekovo drago, eno največjih globeli Trnovskega gozda, ki je omenjena v vseh slovenskih učbenikih. Mešani gozd se proti dnu globeli spreminja v smrekovega, nato v ruševje in se končuje s šotnimi mahovi. – temperaturni obrat ali inverzija

Naberite si moči v Iztokovi koči in se podajte naprej proti čarobnim travnikom Čavna. Na njegovem pobočju poiščite rožo hladnikovko, ki raste samo v Trnovskem gozdu in nikjer drugod na svetu.

DOLŽINA POTI - 27 km
SREDNJE ZAHTEVNA, ORIENTACIJSKO ZAHTEVNEJŠA POT

ODKRIJ NEPRIČAKOVANO LEPOTO: med vinogradi
(Dobravlje – Velike Žablje – Vrtovče – Šmarje – Zavino – Spodnja Branica – Grad Rihemberk – Preserje – Sveti Martin – Brje – Potoče – Dobravlje)

Lepota je pogosto očem skrita in morda jo najdete prav tam, kjer jo najmanj pričakujete. Med vinogradi.

Pot se začne v Dobravljah in se nadaljuje proti Velikim Žabljam. Uživajte v lagodni vožnji po slikoviti pokrajini. Velike Žablje, foto S.H. V Velikih Žabljah se po serpentinasti cesti vzpnite do Vrtovč. Od tam se spustite proti Šmarjam, kjer lahko občudujete arhitekturo s tipičnimi kraškimi elementi: ozkimi ulicami ali gasami, portali, kamnitimi napušči, konzolami in mostovi.

Šmarje Iz Šmarij vas pot vodi v Zavino in naprej skozi čudovito naravo do Spodnje Branice. Od tod se pripeljete v Branik, kjer vas z griča pozdravi grad Rihemberk. V Braniku zavijte proti Preserjem in navkreber vozite do zaselka Sveti Martin. Pri cerkvici sv. Martina vas bo presunil veličasten razgled na pokrajino, ki se razteza od Nanosa do italijanskih Dolomitov. Če imate srečo, lahko ob lepem vremenu v daljavi ugledate celo morje.

Ob poti lahko v hramih ponudnikov poskusite odlično, doma pridelano vino, sadje, na turističnih kmetijah pa okusite tipične vipavske jedi. Iz vasi Brje se po serpentinah spustite v Potoče, še nekaj kilometrov po ravnem in že ste v Dobravljah, kjer zaključite pot.

DOLŽINA POTI - 29,2 km
ZELO ZAHTEVNA POT

ODKRIJ VELIKO BOGASTVO MALIH VASI: po stranskih poteh
(Potoče – Kamnje – Vrtovin – Gojače – Malovše – Črniče – mimo cerkve v Črničah -  Batuje – Preserje – Zajči – Kodrovi – Potoče)

Tokrat začnite v Potočah in se peljite v vas Kamnje, kjer stoji cerkev sv. Mihaela. Če ste ljubitelj likovne umetnosti, si v župnišču oglejte Groharjevo sliko Sv. Družine in farne matične knjige iz leta 1630. Kamnje slovijo po Kamenskem rokopisu iz 16. stoletja, ki je napisan v glagolici in je edino znano glagolsko besedilo na Goriškem. Za trenutek še uživajte v lepem razgledu, potem pa naprej … v Vrtovin.

Cerkev v Vrtovinu Privoščite si vožnjo, odmaknjeno od hrupnih cest, in začutite utrip vipavskih vasic. Iz Vrtovina se odpravite v Gojače in naprej v Črniče. Pot je zaradi manjših naklonov razgibana in zelo prijetna za kolesarjenje. Če si želite kolesariti tudi po makadamski cesti, v Črničah zavijte v ozko ulico mimo cerkve sv. Vida. Ob poti vas preseneti samotna domačija Huhov mlin. Vožnjo nadaljujte skozi vas Batuje. Po makadamski cesti se vzpnite na Preserje ter se po serpentinah spustite mimo zaselkov Zajči in Kodrovi. V zaselku Kodrovi bodite pozorni na zanimiv stavbni niz mediteranskega tipa s polkrožno sestavljenimi portali. Pot zaključite na izhodiščni točki v Potočah.

DOLŽINA POTI - 18.9 km
SREDNJE ZAHTEVNA POT

ODKRIJ PREPROSTE POTI: med polji in travniki      
( Ustje – Plače – Male Žablje – Dobravlje – do mostu – Velike Žablje – Ustje)

Uživajte v ravninskem kolesarjenju med polji in travniki. Začetek poti je v vasi Ustje. Najprej pogumno zavrtite pedala po makadamski cesti do Plač, od tod naprej po lokalni cesti v Male Žablje in nato proti Dobravljam. Ravno prav vzpona, da se malo utrudite, in ravno dovolj spusta, da sproščeno uživate v lepotah narave. Na mostu pred Dobravljami zavijte proti Velikim Žabljam ter zapeljite na kolovoz, ki vodi ob reki Vipavi. Pot je prijetna, varna in sproščujoča.

DOLŽINA POTI - 10,5 km
MANJ ZAHTEVNA POT, PRIMERNA ZA DRUŽINSKO KOLESARJENJE


ZA DRZNE

Proga za "downhill" kolesarjenje se nahaja v športnem parku Pale v Ajdovščini. Je skrbno vzdrževana in zelo priljubljena med kolesarji te zvrsti. V neposredni bljižini je tudi urejena proga za "four cross"(4X), Tekmovalec fourcross dirke.
ki je tudi lepo vzdrževana in kakovostno zgrajena, saj si je pridobila naziv najboljše tovrstne proge na slovenskih tleh. Za proge skrbi društvo Črn trn.  
Kolesarski servis:
"Kobra" sport
Vse za kolesarjenje, servis koles, alpinizem-gorništvo
Župančičeva 8,
5270 Ajdovščina
Tel.: 05/ 366 34 95
Gsm: 041/352 607
Urnik: pon-pet= 9.00-12, 14.00-18.00
sob.=9.00-18.00
E-mail:iskalnik