ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Gojače

Pogled iz središča vasi ... Gojače stoje jugozahodno od Sv. Pavla, ob vznožju Velikega roba in Kuclja, na podornem materialu, ki se je v davnini zrušil z njunih pobočij. Skupaj z Malovšami ter zaselki Zgoni in Palaciji tvori Krajevno skupnost Gojače - Malovše. Ob vznožju vasi izvira potok Golobna, ki se steka v Vrtovinšček.

Spomenik NOBTik nad magistralno cesto pred vasjo se dviga nizek kopast grič Kozmac, poimenovan po nekdanji cerkvici sv. Kozme in Damijana, ki je stala v bližini. Danes je na tistem mestu moč opaziti le še zidovje. Opuščena je bila v jožefinski dobi, gradbeni ostanki, predvsem kamen, pa so bili uporabljeni za gradnjo hiš.
Vrh Kozmaca so arheologi odkrili ostanke prazgodovinskega in poznorimskega gradišča. Severovzhodno nad vasjo, na Borštu, so leta 1949 domačini pri kopanju peska po naključju naleteli na skeletne grobove. Stroka je 10 najdenih skeletnih grobov datirala v drugo polovico 8. stol., posebno pomembna je najdba frankovske bronaste ostroge. Kasneje, v letu 1974, sta bila odkrita še dva grobova ter ostanki zgodnjesrednjeveškega stanovanjskega objekta z ognjiščem. Tretje pomembno arheološko najdišče v Gojačah se imenuje Morlek in se nahaja južno od Kozmaca. Tu so bili odkriti grobovi z vrsto najdenimi predmeti, najverjetneje iz 7. stoletja.

Med 2. svet. vojno so bile Gojače pomembno oskrbovalno središče za enote IX. korpusa, saj iz vasi do Trnovske planote vodi dobro zavarovana pot. Ob razpadu Italije so v vasi nastali številni bunkerji za skrivanje živeža, municije in obleke.  

Cerkev sv. Justa v GojačahVas krasijo stare in lepo obnovljene hiše v tradicionalnem vipavskem kmečkem slogu 17. in 18. stoletja, z značilnimi detajli, kot so »ganki« nad »kolonami«. Sredi vasi je podružnična cerkev sv. Justa, od leta 1856 priključena fari Črniče (prej Kamnje). Cerkev je bila posvečena okoli leta 1769, zvonik so ji prizidali leta 1895. Znotraj jo krasi velik oltar sv. Justa, ki je bil izdelan leta 1808. Oltarna slika Ane Samotretje s svetniki je delo Janeza Mihaela Lichtenreita in je nastala okoli 1770, v Gojače so jo prinesli iz Marijine romarske cerkve v Logu.

Zanimivo:
O prvih prebivalcih pričajo ostanki najdeni v Borštu, ki segajo v 8. oziroma 9. tisočletje pred našim štetjem. Arheologi so izkopali nekaj grobov, v katerih so bili pokojniki pokopani z glavo proti jugu. Našli so tudi bronasto puščico, tako so uporabljali v bronasti dobi. Malo višje od grobov pa so odkrili tudi naselbino in precej lončenih posod. Vse najdbe hrani Goriški muzej.

Danes:
Gojače in Malovše, ki skupaj tvorita krajevno skupnost, povezuje dvorana oziroma kulturni dom, ki so ga zgradili Italijani okrog leta 1930. V takratnih časih je služil za osnovno šolo, po vojni pa je pouk v tej stavbi prenehal. V letu 2003 je bila dvorana obnovljena in ponovno služi svojemu namenu. Kraj se danes širi z novim naseljem, ki nastaja pod staro vasjo, v neposredni bližini pa se razvija tudi podjetniška cona Gojače.

Pohodništvo:
Gojače so imenitno izhodišče za sprehode do vrhov Trnovskega gozda, ki se dvigajo nad vasjo ali pa zgolj do bližnjih gričev v okolici. Vas je dobro povezana s sosednjimi kraji, poti so dobro označene.  

Lovska koča Gojače

Krajevna skupnost Gojače – Malovše
predsednik KS: Benjamin Purger
Malovše 34
5262 Črniče
Tel.: 040 149 893
E-pošta:iskalnik