ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

šport in rekreacija

Jadralno padalstvo

Društvo jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina je bilo ustanovljeno 3.3.1994, potem ko je bilo že eno leto prej sekcija pri aero klubu 'Josip Križaj'. Člani društva si postavijo kot glavne naloge: organiziranje šolanja jadralnih padalcev in pridobitev ustreznih dovoljenj to je A-izpitov, dogovor z lastniki vzletnih in pristajalnih zemljišč, sodelovanje z drugimi JP društvi ...

Kovk je eno prvih in najbolj priljubljenih vzletišč za proste letalce v Sloveniji. Poznano je tudi širom Evrope. Še zlasti je priljubljeno zmajarjem, ker je mogoče pripeljati zmaja skoraj na vzletni prostor, kar ni ravno običajno. Vzletišče Kovk se nahaja na robu planote Gora nad Vipavsko dolino na višini 860m.

Kako pridemo na vzletišče Kovk? Po treh kilometrih vožnje od Cola do vasi Gozd zavijemo ostro levo ter še dvakrat zavijemo levo in po približno enem kilometru pridemo do manjšega parkirišča. Od tam je  slabih petsto metrov hoje, za zmajarske potrebe pa vodi do vzletišča tudi malo slabša in ozka pot.

Na vzletišču je mogoče vzleteti s 3 do 4 padali oz. zmaji vzporedno. Na Kovku je mogoče jadranje skozi vse leto. Ugodne smeri vetra za letenje so J, JZ in Z. Uradni pristanek je v Logu, poleg magistralne ceste Ajdovščina-Vipava. Pristanek je 200 m od picerije Anja proti zahodu, poleg droga z veterno vrečo.

Člana kluba Aljaž in Urban Valič, dolgoletna aktivna tekmovalca jadralnih padal, ki sodita v sam vrh svetovne lestvice FAI, sta v letu 2012 pričela s prodajo lastnih kreacij: padal znamke 777 (http://777gliders.com/). Prvo padalo, s katerim sta prebila na trg je rekreativno padalo Rook, namenjeno pilotom, ki si želijo tako varnosti, kakor tudi daljših preletov in padalo King, ki je namenjeno vsem resnejšim tekmovalcem. V prihodnosti bosta razvila še ostalo paleto padal in s tem zaokrožila ponudbo za vse potrebe jadralnih padalcev, tako bolj izkušenih (Queen), kakor začetnikov (Pawn, Knight) in tandemašev (Bishop). Po prvih odzivih lahko trdimo, da bosta ta mlada podjetnika uspela zgraditi prepoznavno Slovensko blagovno znamko, ki bo odmevala po celem svetu.

DJP Kovk
Slomškova 29
5270 Ajdovščina
GSM: 041 752 614
E-pošta: ,

Več informacij na spletni strani http://www.kovk-drustvo.si

Informacije o vzletišču Kovk najdete tudi na spletni strani Zveze za prosto letenje Slovenije.iskalnik