ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Cesta

Vas Cesta, ki je hkrati tudi krajevna skupnost Cesta, leži 3 km zahodno od Ajdovščine v smeri proti Novi Gorici. Državna cesta Ajdovščina - Nova Gorica deli vas na dva dela. Na južni strani teče tudi železniška proga. Še južneje pelje hitra cesta; nad njo stoji lepo srednjeveško mestece Vipavski Križ. Ta dva kraja sta tudi sicer precej povezana, saj imata skupno cerkev, pokopališče, šolo, dom krajanov.

Pogled v preteklost
Naselje Cesta je 2. junija 1944 (2. svetovna vojna) doživelo hudo tragedijo – vas je bila namreč v celoti požgana. Takoj po vojni je bila na novo pozidana. Krajani se vsako leto 2. junija s spominsko slovesnostjo spomnijo neljubega dogodka.

Danes:
Danes je v vasi približno 130 hiš, v katerih živi 528 prebivalcev, od tega je več kot 100 mlajših od 18 let. Prebivalci znajo skrbeti tako za lep izgled vasi, kot tudi za pestro družabno dogajanje in ohranjanje starih običajev. S prostovoljnim delom so postorili že marsikaj, med ostalim so pri športnem igrišču uredili prijetno otroško igrišče z igrali – nekatere so izdelali kar sami – ter balinišče. Prostor je postal pravo družabno zbirališče, tako mladih, kot starejših krajanov. Na Miklavževo domače otroke obišče Sveti Miklavž v spremstvu parkljev in angelov ter jih obdaruje.

Ob krajevnem prazniku, 2. junija, se dobijo na družabnem srečanju s starejšimi krajani, ki jih ob njihovih obletnicah obiščejo tudi na domu.
Krajani Ceste so medse prijazno sprejeli matere v težavah, že nekaj let namreč tam deluje materinski dom Karitas, kjer potekajo tudi zanimive popoldanske delavnice za otroke.

V prostorih krajevne skupnosti pa je na ogled stalna razstava slik CESTA NEKOČ IN DANES, avtorice domačinke Cvetke Kravos. Razstavo vam lahko pokaže ga. Cvetka, ključe ima tudi tajnica KS Lucija Batič, za informacije pa lahko pokličete Alberta Kravosa 041 452 552.
Na Cesti so doma prijazni ljudje! Dobrodošli!

Leta 2010 je soseska krajevnih skupnosti Cesta, Dobravlje, Vipavski Križ in Skrilje organizirala prvi novoletni pohod - Spoznajmo soseda (prva oz. druga nedelja v januarju). Z njim si želijo doseči najmanj štiri cilje: da se po praznikih malce razmigajo, da si voščijo ob novem letu, da spoznajo svojo soseščino in da se družijo in krepijo prijateljske vezi. Pohod vsako leto traja od 4 do 5 ur.

V vasi je aktivno Kulturno športno društvo Vrnivec.

Krajevna skupnost Cesta
predsednik KS: Erik Štrukelj
Cesta 21
5270 Ajdovščina
Tel.: 041 268 112
E-pošta:
Spletna stran: http://ks-cesta.ajdovscina.si/

Prireditve:
prva oz. druga nedelja v januarju - pohod Spoznajmo soseda
2. junij – krajevni praznik z vaško veselicoiskalnik