ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Batuje

Batuje so s svojimi deli naselja in zaselki: Britih, Na griču, Na cesti, Na hribu, Brsnice, Figel, Mlaka, Postaja, Vipava, strnjeno naselje na nadmorski višini 128 m, najnižja točka pri Vipavi pod vasjo pa se spusti komaj na 60 m nadmorske višine in je hkrati najnižja točka celotne občine Ajdovščina. Geografske danosti in ugoden strateški položaj so tu omogočali zgodnjo in stalno poselitev.

Odlomka kamnitih plošč iz cerkve sv. Jurija pod Batujami.V Batujah je zgodnje srednjeveško arheološko najdišče Sv. Jurij, ki priča o poselitvi Slovanov na tem območju že v 9. stoletju našega štetja. V cerkvi sv. Ane je gotski prezbiterij s freskami s konca 15. stoletja. V zakristiji sta v steno vzidana fragmenta pleteninaste ornamentike iz nekdanje cerkve sv. Jurija pod Batujami.

Pogled v preteklost:
Batuje so po letu 1001 pripadale Goriškim grofom. Kasneje je prva svetovna vojna močno posegla v narodni, gospodarski in kulturni razvoj kraja. Italijanska oblast po prvi svetovni vojni je bila huda preizkušnja za prebivalce. Znova so obudili batujsko prosvetno društvo, zaživeli sta glasbena in gledališka dejavnost, znani so bili batujski telovadci.

Tudi 2. sv. vojna ni prinesla dokončne priključitve k matičnemu narodu. Po razmejitvi od maja 1945 do septembra 1947 so bile Batuje mejno naselje v coni B, ki jo je upravljala JLA. Vaščani so protestirali  in zahtevali priključitev celotne Primorske s Sloveniji in Jugoslaviji. Povojno življenje je prineslo nove težave. Nova meja je prerezala prometne povezave. Tradicionalno središče Gorica je ostalo v coni A . Vas se je gospodarsko in kulturno navezovala na novo središče Ajdovščino. Sedež občine je najprej bil v Črničah, nato pa v Ajdovščini. Težki časi so bili tudi za kmetijstvo, ki je vse bolj životarilo in se zapiralo. Vse to je spreminjalo socialno podobo vasi. Šele po letu 1953 so se zadeve pričele obračati na bolje, vidnejši napredek je v šestdesetih letih bil viden tudi v krajevni infrastrukturi.

Danes:
Krajani Batuj so zelo dejavni tako na gospodarskem kot tudi na prosvetnem, kulturnem in tudi športnem področju.  Delujeta dve društvi Kulturno prosvetno društvo Batuje s pevskim zborom Napev in Kuturno turistično društvo Liebenhaus.
Na robu vasi je lepo urejen Športni park Batuje z večnamenskim objektom, igrali za otroke, baliniščem in igriščem. Kraju daje veliko razpoznavnost, pa tudi možnosti za nov razvoj, obrtno industrijska cona.

Prireditve:
Batujski kros - druga sobota v februarju
Batujska šagra sv. Ane, 26. julij – praznujejo zadnjo nedeljo v juliju
Rock Batuje – zadnji petek v juliju - www.rockbatuje.com

Ponudba v vasi:
Gostilna Dule
Kulturno turistično društvo Liebenhaus

Zanimive povezave:
Fotozgodba - Rock Batuje 2007

Krajevna skupnost Batuje
predsednik KS: Ivan Vodopivec
Batuje 75b
5262 Črniče
Tel.: 041 608 004
E-pošta:
Spletna stran: www.batuje.siiskalnik