ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

kulturna društva

Skupina kamnosekov iz Manč pri Društvu MOST – Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina

Vodja skupine: Majda Gorup (031 460 272)
Kontaktna oseba: Marjan Polanc (041 554 242),


Člani: Florjan Bajc, Majda Bajc, Vesna Bratina, Marinka Bolko, Drago Bratina, Brecelj Elda, Aleksandra Ferjančič, Franc Furlan,  Majda Gorup,  Aljoša Jerkič,  Darinka Jurca,  Tatjana Kobal,  Angel Krapež,  Nadja Lavrenčič,  Igor Ličen, Stanislav Likar,  Ivan Lozej,  Marjan Polanc,  Matija Repič,  Vera Sever,  Andrej Valič,  Jožef Vouk

Ideja, da bi pri Društvu MOST začeli s kamnoseštvom, se je porodila spomladi 2002 na zaključnem izletu po Krasu, kjer jih je navdušil naravni kamen in iz njega izklesani izdelki. Že v naslednjem letu se je v kamnoseško delavnico vpisalo 11 ljubiteljev kamna. Našli so mentorja in prostor, ter nabavili orodje. Začeli so klesati, brusiti, gladiti in nastajali so prvi izdelki, ki so jih razstavili ob koncu študijskega leta. Lepe kamnoseške stvaritve so pritegovale vedno nove člane.
Danes šteje skupina, ki deluje v Mančah, že 22 članov iz vrst upokojencev in upokojenk. Poleg tedenskega druženja članov in klesanja so glavni cilji skupine stalno izpopolnjevanje v obdelavi kamna, iskanje vedno novih oblikovalskih rešitev, ter predstavitve rezultatov ustvarjanja na razstavah.

Obdelava in oblikovanje kamna je naporno fizično delo, ki zahteva tudi veliko znanja in spretnosti. Poznati je potrebno različne vrste kamna, njegovo strukturo in lastnosti ter obvladati tehnike in veščine obdelave. Za oblikovanje so pomembne ideje, ustvarjalni navdih ter veliko časa in potrpljenja. Slednjega njihovim kamnosekom ne manjka, znanje pa jim posredujejo mentorji (kamnoseški mojstri, kiparji…). Vedenje o kamnu, njegovi uporabnosti in orodju za obdelavo si dopolnjujejo z ogledi kamnolomov in obiski sejmov (Carrara, Verona, Nürnberg). Veliko znanja in veščin so pridobili tudi na posebej organiziranih delavnicah na Braču, v Pliskovici, Dragočajni in Povirju ter v kiparski koloniji v Škocjanu na Dolenjskem.

Kamnoseki dajejo društvu MOST svojevrsten pečat. V praktičnem uresničevanju svojih zamisli najdejo rešitve v obliki estetskega likovnega izražanja.  Izpod njnihovih spretnih rok prihajajo lepe, dragocene in trajne unikatne stvaritve. Včasih so uporabne, včasih v okras, vedno pa v veselje in zadovoljstvo avtorja. S svojimi izdelki se predstavljajo na številnih razstavah in delavnicah, tako v domačem okolju, kot tudi širše. Pri tem so deležni mnogih pohval in priznanj ljubiteljev umetnosti oblikovanja kamna.

Zanimive povezave:

Kamnoseki iz Manč razstavljajo v Štanjelu

Otvoritev razstave izdelkov kamnosekov iz Manč v Goriški knjižnici Franceta Bevka aprila 2012

Odprtje skupne razstave društev Most in Unitre v Vipavskem Križu

Kamnoseki iz Manč razstavljali v Štandrežuiskalnik