ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

novice


01.08.12 Izšla je knjiga Danila Lokarja Tri novele

Lavričeva knjižnica Ajdovščina je konec julija izdala natis treh novel Prešernovega nagrajenca Danila Lokarja. »Tri novele«, kot smo poimenovali knjigo, prinaša tri Lokarjeve kratke zgodbe, s katerimi želimo vzpodbuditi zanimanje za opus pisatelja, ki je za knjigo Sodni dan na vasi leta 1959 prejel Prešernovo nagrado, letos pa od njegovega rojstva mineva 120 let.

Izdaja knjige je le eden od dogodkov, s katerimi se želi domača občina Ajdovščina spomniti pisatelja in utrditi njegovo mesto v slovenski sodobni literaturi. Naša knjižnica pri zaznamovanju »Lokarjevega leta« sodeluje z občino Ajdovščina, Osnovno šolo Danila Lokarja Ajdovščina, s Pilonovo galerijo in drugimi. Navedeno je le prvi od razlogov za izdajo Treh novel.

Drugi razlog za izid knjige je 70. obletnica grozljivega vojnega nasilja, ki ga je 8. avgusta 1942 nad tedaj lastnimi državljani – domačini vasi Ustje pri Ajdovščini - zakrivila italijanska vojska. Ravno o tem dogodku – požigu vasi in poboju talcev - piše Danilo Lokar v prvoobjavljeni noveli Sodni dan na vas. S tem delom je Lokar postavil Ustju in tudi vsem drugim Ustjam spomenik, ki večno opozarja na čas, ki ga ne bi smeli doživeti nikoli.

Knjigo »Tri novele«, ki je izšla s podporo občine Ajdovščina, bo naša knjižnica posredovala vsem slovenskim splošno-izobraževalnim knjižnicam, šolskim knjižnicam v ajdovski in vipavski občini in nekaterim drugim ustanovam.

Knjigo bo od četrtka od 12. ure dalje mogoče nabaviti v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini in v naših enotah v Podnanosu, Vipavi in Dobravljah med poslovnim časom. Širši javnosti jo bomo predstavili v nedeljo, 5. avgusta v okviru krajevnega praznika na Ustju, kjer jo bo prav tako mogoče kupiti.

V Lavričevi knjižnici smo veseli nad velikim zanimanjem, s katerim pričakuje izid domača javnost, ki se še spominja tako pisatelja in zdravnika Danila Lokarja kot dogodkov izpred 70-ih let. Zahvaljujemo se članom družine Lokar, ki so nam odstopili avtorske pravice in dovolili objavo.

Več o knjigi in dogajanju ob praznovanju Lokarjevega leta najdete na http://lokarjevoleto.ajdovscina.si/.

Artur Lipovž, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

<< nazajiskalnik