ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

novice


janfebmaraprmajjunjulavgsepoktnovdec

18.10.10 30 let delovanja vokalne skupine Grlica iz Budanj

Vokalna skupina Grilca iz Budanj Vokalna skupina Grlica iz Budanj praznuje 30 let delovanja, kar bo proslavila s koncertom v soboto, 23. oktobra ob 19.30 v Športni dvorani v Budanjah.

Budanjska dekleta so se začela zbirati in peti v zboru pod imenom Grlica leta 1980. Zbor neprenehoma deluje celih 30 let.

Danes štejemo 14 aktivnih članic. V tridesetih letih našega delovanja se je v zboru zvrstilo kar nekaj generacij. Tekom let smo v svoje vrste povabile dekleta iz zgornjevipavskih vasi; Dolge Poljane, Žapuž, Ajdovščine, Vipave, Lokavca, Dupelj, Vrhpolj, Sanabora in Goč, kar je naš sestav le še bolj razgibalo in popestrilo.

Eden glavnih pobudnikov ustanovitve zbora je bil Stojan Koren, ki je celih 25 let z nami ustvarjal zgodovino Grlic. Naklonil nam je večino sobotnih večerov, ko nam je na pevskih vajah podajal znanje o pravilih lepega petja in nas vodil na številnih nastopih.

Vokalna skupina Grilca iz Budanj Leta 1982 se je zbor uradno registriral v društvo Dekliški pevski zbor Grlica Budanje, katerega prvi predsednik je bil gospod Koren Jože. Ime Grlica izvira iz glasbene in pevske brošure, ki je takrat izhajala. Maja 1992 so bila dekleta v akciji Primorskih novic izglasovana za najbolj priljubljen zbor na Primorskem, kar si Grlica še vedno šteje v veliko čast in svoj največji dosežek.

Vedno smo se rade odzvale vsakemu povabilu na nastop, redno pa smo se udeleževale Občinskih revij – sedajšnjih prireditev Naši zbori pojo. Leta 1983 smo se prvič udeležile revije Primorska poje v Vipavi in od takrat neprenehoma sodelovale na tej prireditvi. Naše petje je razveseljevalo domače občinstvo, večkrat pa seglo tudi preko meja v zamejstvo.

Leta 2005 smo praznovale 25 let delovanja, kar smo obeležile s slavnostnim koncertom, na katerem je Javni sklad za kulturne dejavnosti Stojanu Korenu podelil zlato Gallusovo značko, ki je zaokrožila njegovo 25-letno kulturno udejstvovanje. S sezono 2005/06 je vodenje zbora prevzela gospa Andreja Rustja z Brij in pevsko znanje z nami delila tri leta. Od sezone 2008/09 prepevamo z zborovodkinjo Katarino Kodele Zadnikar.

Danes delujemo kot društvo Vokalna skupina Grlica Budanje in medse vabimo vsa dekleta z veseljem do zborovskega petja.

Zapisali: Urška Kodele in Petra Trbižan


<< nazajiskalnik