ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

novice


janfebmaraprmajjunjulavgsepoktnovdec

12.05.09 Nova foto zgodba na našem spletišču - čudesa in zgodbe južnih obronkov Trnovskega gozda in Hrušice v zgibanki

Naše popotovanje smo pričelina začetku poti, na Čavnu, kjer je dopoldan potekala prva predstavitev ...  Na pobudo mnogih društev in ponudnikov z območja Gore v najširšem pomenu te besede je Občina Ajdovščina lani pričela urejati nove promocijske zgibanke o tem območju. V nedeljo, 10. maja 2009, so skupaj z avtorjem besedila in vsebinske zasnove, pisateljem, učiteljem in zbiralcem ljudskega gradiva, Francem Černigojem, lično izdelane popotovale od Čavna do Hrušice. Predstavitve so bile imenitne, obiskovalci pa navdušeni nad izdelanim, saj zgibanke prinašajo vpogled v srčiko najlepšega, kar ponujajo ti kraji.

Na Čavnu so nas sprejeli Vesna Kobal in Anton Kreševec, člana upravnega odbora Planinskega društva Ajdovščina ter mnogi drugi pohodniki, veliko njih redno, kot k maši, vsako nedeljo zleze na tega našega očaka.

Na Otlico smo prispeli ravno v času, ko so prvih pohodniki prihajali na cilj 3. pohoda po Angelski Gori. Navdušeni nad lepotami območja, ki jih je čudovito vreme še polepšalo, so komaj čakali, da v roke vzamejo nove zloženke. Slavnostni govornik na proslavi, ki so jo skupaj organizirali Turistično društvo Otlica, Društvo Gora, Društvo podeželskih žena Predmeja, Smučarsko društvo Gozd, Krajevna skupnost Col in Mešani pevski zbor Duri s Cola, je bil podžupan Občine Ajdovščina Igor Česnik, po rodu z Otlice. Spregovorili so tudi predsedniki posameznih društev in Gorjan Slavko Mikuž. Kako je nastajala zgibanka, pa je pripovedoval Franc Černigoj, avtor vsebinske zasnove in besedila. Pohvaliti velja tudi otliško mladež, ki je pod mentorstvom učiteljice Ivice z OŠ Otlica pripravila imeniten uvod v predstavitev ter oba zbora: ženski zbor DPŽ Predmeja ter MePZ Duri s Cola za milozvočno popestritev programa.

Kar prehitro smo morali naprej, v Hrušico, do gostoljubnega gostišča Stara pošta, kjer je potekala zadnja predstavitev. Še posebno veseli smo bili župana Občina Ajdovščina Marjana Poljšaka, sploh pa njegovega navdušenja nad novimi zloženkami, za katere pravi, da hranijo bogastvo narodnega izročila. Uvodni nagovor je pripadel tokratnemu gostitelju, Dušanu Plesničarju, predsedniku Planinskega društva Križna Gora. Nekaj pohvalnih besed je dodal tudi Ivan Rudlof, domačin s Cola ter častni konzul Južne Koreje v Sloveniji. Poleg Franca Černigoja, ki je predstavil vsebinsko zasnovo zgodb, se je tokrat oglasila tudi Silva Karim, oblikovalka, ki je opravila veliko delo – na posebno atraktiven način ji je uspelo kar dobrih 100.000 znakov spraviti v takšno obliko, ki je že na prvi pogled izredno lična, opremljena z mnogimi čudovitimi fotografijami ter hkrati popotniško praktična, saj je žepnega formata, z možnostjo kasnejšega nadgrajevanja vsebin. Vse te izrečene besede pa so bile prepletene s tako značilnimi zvoki za Gostišče Stara pošta – z zvoki harmonike. Meh so raztegovali zelo mladi, mladi in starejši. Po slovesnosti nas je gospodinja v Stari pošti, gospa Lušina, postregla s posebnimi, za to priložnost pripravljenimi tradicionalnimi jedmi, ki pa jih bo z veseljem pripravila tudi vam, če boste obiskali gostišče. Pokušali smo cvrto kresničevje, pa čemažev namaz, posebne – še tople – kruhe, … . Mmmm, odlično je bilo!

GORA NAD DEŽELO
»Od Čavna tja do Nanosa«


Pravzaprav gre za štiri zgibanke, zložene v mapo, ki že sama znotraj sebe nosi zanimivo zgodbo – o bogastvu besede na Gori. Prva zgibanka, z naslovom Na pot: od Čavna do Sinjega Vrha, pripoveduje o dediščini narave in ljudi tega območja, druga, In naprej: od Sinjega Vrha do Hrušice, razkriva skrivnosti naravne in kulturne dediščine drugega dela območja. Tretja posega najdlje v čas, razkriva več podrobnosti o pradavni dediščini – o fosilih, o jamah »v nedrih Trnovskega gozda« in o »teh krhkih rožah«, med katerimi je mnogo primerkov edinstvenih in rastočih zgolj še na tem krasnem kosu slovenske zemlje. Četrta zgibanka pa je informativna, na eni strani ima zemljevid območja, na drugi strani pa je zapisano kaj vse Gora ponuja.

Prvi vtisi obiskovalcev, ko so v roke vzeli nove materiale, so navdušujoči.  
Če bi zgibanko želeli imeti, potem se oglasite na TIC Ajdovščina. Vabimo vas k ogledu foto-zgodbe, ki se je pričela na Čavnu, nadaljevala na zaključku pohoda po Angelski Gori na Otlici ter zaključila Pri Stari pošti na Hrušici.
Fotografirala je Anita Kete, zgodbo najdete v rubriki "utrinki" - krajšnca.
<< nazajiskalnik