ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Podkraj

Podkraj Podkraj je odmaknjeno naselje na stiku visokih kraških planot Trnovskega gozda, Nanosa in Hrušice, ki ga sestavljajo gručasti zaselki Trševje, Sreboti in Hrušica ter samotne kmetije ob cesti Col-Kalce.
V krajevni skupnosti živi 35 krajanov Bele, 428 krajanov Podkraja (vključno z naseljem Hrušica), 180 krajanov Višenj ter 69 krajanov Vodic.
Pravijo, da so Podkraju dali ime Vodičarji, ki so rekli: "Pojdimo pod naš kraj." Morda pa ima vas svoje ime, ker je potisnjena "Vkraj" pod gore. Ravnina pred vasjo je tako prihranjena za njive in travnike. Obdelovalne zemlje je malo, tako da se tu živeči največ ukvarjajo z živinorejo in gozdarstvom. Poznano je podkrajsko polharjenje.
Vas je lepo urejena, skoraj vse hiše so obnovljene, dvorišča in balkoni pa okrašeni s cvetjem.

V središču Podkraja stoji leta 1987 moderno obnovljena osnovna šola ter cerkev svete Marjete z lepim gotskim prezbiterijem. Kapelico pod cerkvijo (baje, da je ta kapelica že iz leta 1851)so pravkar prenovili. Prav tu ima tudi Krajevna skupnost namen urediti vaško središče.
Prav lepo vas bodo postregli v okrepčevalnici Likar v Podkraju, kjer si lahko privoščite tudi okusno pico.

Nad Podkrajem  na nadmorski višini 1232m stoji cerkev sv.Duha.

Že stari Rimljani so vedeli, da je najkrajša pot iz severne Italije v Ljubljansko kotlino in naprej proti Panoniji skozi Vipavsko dolino in čez Hrušico. In tako je tudi dandanes, predvsem po tem, ko so to pot ponovno uredili.

Naravne posebnosti:
- Podkraj leži na stičišču treh mogočnih kraških planot Hrušice, Nanosa in Trnovskega gozda. Ko se pripeljemo po cesti iz Hrušice, se nam tik nad Podkrajem odpre čudovit pogled na Vipavsko dolino in globoko v Italijo
- Soteska Bele, ki se sramežljivo skriva nad zaselkom Bela, malo višje izvira  potok z istim imenom, ob deževnih obdobjih je lepo viden kar velik slap, ki mu domačini pravimo Sapotnik
- Številna kraška brezna in drugi kraški pojavi

Pogled v preteklost:
Rimska cesta je vodila torej tudi skozi Podkraj. Zgodovinsko bolj pomembno območje ob antični cesti Aquilea - Emona pa je nedvomno HRUŠICA (Ad Pirum) z znamenito poštno postajo, ki je bila zaradi občutljive strateške lege močno utrjena in vključena v obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum. Ostanki zgornje in spodnje trdnjava so restavrirani. Nekdanja poštna postaja, ki je sedaj obnovljena, je ohranila nekaj prejšnjih značilnosti. V delu objekta je danes urejena arheološka zbirka izkopanin s Hrušice. Zanj skrbijo gospodarji gostišča, kjer vas bodo prijazno postregli in vam ponudili domače posebnosti.

V goščavi počivajo ostanki ogromne rimske utrdbe, ki je v nekdanjih časih nadzorovala križišče štirih cest. Tu je tudi ostanek kapele ene prvih krščanskih cerkev nasploh.

Označene poti:
- Podkraj leži nekako na polovici poti med Javornikom in zavetiščem Pri Abramu na Nanosu. To je hkrati tudi del slovenske planinske transverzale, ki poteka od Maribora do Ankarana. Iz Podkraja do Javornika ali do Abrama je 2-2.30 uri lahke hoje.

- Označena je pa tudi zelo lepa in za vsakega primerna krožna pot iz Podkraja preko Križne gore(1168m) na Sv.Duh(1213m) in nazaj. Za to pot bomo potrebovali 2 uri lahke hoje. Na vrhu Križne gore so člani planinskega društva Križna gora postavili tudi razgledni stolp, s katerega ob lepem vremenu pogled seže po celi Sloveniji, vse tja do Benetk.

- Tretja označena pot poteka od Predjamskega gradu do Hrušice, kjer pohodniki lahko tudi prespijo, pa do Javornika. To je del evropske transverzale Via Alpina, katere rdeča pot vodi prav skozi naše kraje. Pot se začne v Trstu, pelje preko osmih držav in se konča v Monacu. Pot predvsem že dobro poznajo tujci, naši pohodniki je še nekako neodkrita.

- Veliko je tudi možnosti  za kolesarjenje. Poti sicer niso označene, sta pa dve planinski poti, tista iz Podkraja na Nanos in iz Predjame na Javornik zelo primerni tudi za kolesarje, saj se lahko poslužujejo planinskih markacij. Obe poti sta vzdrževani makadamski cesti.

Čudesa in zgodbe južnih obronkov Trnovskega gozda in Hrušice v zgibanki

Bobarska noč v Višnjah

Na Vodicah kuhajo oglje

Krajevna skupnost Podkraj
predsednik KS: Metod Bizjak
Podkraj 27 a
5273 Col
Tel.: 051-302-654, 05/36 68 155
E-pošta: ,

ŠKD Bob Višnje

Smučarski klub Vodice

Zanimivo:
Meteorološka postaja Podkraj
iskalnik